Novým šéfem UEFA bude Nizozemec, nebo Slovinec. Vliv bude mít i na reformu Ligy mistrů

Evropský fotbal je bez 'krále', ale ve středu se to změní, kongres v Aténách zvolí nového. Tuhle přezdívku si Michel Platini získal za své vůdcovské schopnosti na hřišti. Kralování Evropské fotbalové unii si ale užíval jen do té doby, než ho smetl trest za korupci. Teď ho ve funkci vystřídá Nizozemec, anebo Slovinec. A je těžké odhadnout, co je lepší varianta pro český fotbal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf UEFA Michael Platini

Bývalý šéf UEFA Michael Platini | Zdroj: Reuters

„Myslím, že nejaktuálnější problematikou byly reformy Ligy mistrů. Trošku naivně jsme si mysleli, že to výkonný výbor UEFA nechá až na dobu, kdy bude zvolen předseda. Bohužel to tak nebylo, reformy jsou odsouhlaseny současným výkonným výborem. Uvidíme, kam až to dojde, protože tlak velkých klubů bude velký,“

Rudolf Řepka coby generální sekretář bude na kongresu se šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou a členkou komise rozhodčích UEFA, Dagmar Damkovou, ale všechny poněkud zaskočilo, že pro český fotbal klíčové a ne zrovna příjemné rozhodnutí padlo ještě před volbou nového šéfa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představitelé UEFA budou volit nového předsedu. Nástupce Michela Platiniho může mít vliv i na reformu Ligy mistrů

Cesta českých klubů do bohaté Ligy mistrů bude po Platiniho pádu zase složitější, za dva roky už polovinu míst ve skupinové fázi zaberou týmy ze čtyř nejsilnějších zemí.

Všechno směřuje k uzavřené elitní soutěži, a i když by se mohlo zdát, že její vznik může oddálit volba Slovince Alexandra Čeferina šéfem UEFA, takhle jednoduché to není.

„Byl jsem trošičku zklamaný slovinským kandidátem, protože jsme očekávali, že jako vyslanec menší země bude kopat za naše zájmy a že bude bojovat za naše přístupové klíče do Ligy mistrů a Evropské ligy. Už v tu chvíli bylo vidět, že to rozhodnutí proběhne, takže se k tomu nechtěl vyjadřovat, což bylo pro nás zklamáním,“ vrací se Řepka k nedávnému budapešťskému setkání středoevropské skupiny fotbalových diplomatů ze zemí Visegrádu a dále z Rakouska, Švýcarska a Lichtenštejnska.

I hlasy téhle sedmičky budou ve středu v Aténách důležité. Poměrně neznámému Slovinci Čeferinovi slíbily podporu kromě balkánských či skandinávských zemí také Francie, Německo či Rusko.

Po odstoupení Španěla Villara je jeho jediným soupeřem Michael van Praag, současný viceprezident UEFA, někdejší šéf Ajaxu Amsterdam a málem i soupeř Seppa Blattera, ovšem svou kandidaturu na předsedu světové federace FIFA Nizozemec loni na poslední chvíli stáhl.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme