OBRAZEM: Muzeum světového fotbalu v Curychu má i českou stopu

Petr Čech se dostal až do muzea světového fotbalu, které FIFA otevřela v Curychu. Ovšem důvodem není jen jeho brankářské umění, ale i deset let staré zranění hlavy, gólmana Arsenalu a jeho helmu totiž najdete v sekci „Ochranné pomůcky“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro vítěze MS umístil do muzea Brazilec Cafú

Trofej pro vítěze MS umístil do muzea Brazilec Cafú | Zdroj: Reuters

Fotbal lze v Muzeu světového fotbalu vnímat opravdu všemi smysly - včetně chuti, když započítáme i sportbar pojmenovaný podle roku, kdy byla FIFA založena, tedy 1904. Hlavní je samozřejmě zrak, který upoutá skleněná vitrína s pestrobarevnou sbírkou reprezentačních dresů všech 209 národů, které FIFA sdružuje. Český lvíček leží v červené sekci mezi Rovníkovou Guineou a Vietnamem.

Prostřední ze tří pater je zároveň symbolickým mauzoleem, na zdi visí portréty všech prezidentů FIFA včetně toho, který má za neetické jednání na šest let zákaz ve fotbale působit. Ale právě za Seppa Blattera se muzeum rodilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum světového fotbalu navštívil také reportér ČRo Jan Kaliba

„Světový fotbal tu představujeme s hravostí a emocemi. Prohlédnete si u nás spoustu dobových předmětů i filmů, máme tu 16 obrazovek, 15 interaktivních stanic i speciální muzejní aplikaci. To všechno je kombinace informací z historie, hravých věcí a reálných předmětů z dějin světových šampionátů. A pochopitelně tu uvidíte i obě trofeje - mistra světa v mužské i ženské kategorii,“ chlubí se ředitel muzea Stefan Jost.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet několik dovednostních disciplín s fotbalovým míčem a největší úspěch má fotbalová verze pinballu v reálné velikosti.

Muzeum světového fotbalu - jedna z interaktivních atrakcí | Foto: Jan Kaliba

K vidění jsou i příběhy. Jako ten o prvním černošském profesionálovi, historické poštovní známky s fotbalovou tematikou, míče od nejstarších až po ty současné, uruguayský dres z prvního světového šampionátu v roce 1930, aktualizované údaje o každé z asociací.

A mezi tím vším najdeme i dvě české tváře - fotografii Josefa Masopusta ve vitríně k mistrovství světa v Chile a taky Petra Čecha, toho ovšem v muzejní kapitole „Ochranné pomůcky".

Nad speciálními brýlemi, které proslavil Edgar Davids, se vyjímá český brankář a jím používaná ochranná helma, uzpůsobená tak, aby se v ní dal hrát fotbal bez omezení.

Muzeum světového fotbalu - Petr Čech a jeho speciální pomůcka | Foto: Jan Kaliba

„Helmu mám upravenou, aby přední část na čele byla co nejvíce jednotná, aby se dal míč odhlavičkovat pryč,“ vysvětlil Petr Čech před časem Radiožurnálu.

Deset let staré zranění hlavy nakonec Čecha dostalo až do muzejní expozice, která ale není právě levná, běžné vstupné stojí 24 švýcarských franků (přibližně 600 korun, pozn. red.).

I tak je to ale šetrnější ze způsobů, jak se do téhle budovy dostat - její část FIFA pronajímá jako luxusní byty s výhledem na Alpy až za 8000 dolarů měsíčně. Toto podnikání si Mezinárodní fotbalová federace teď přibrala třeba ke čtyřhvězdičkovému hotelu, který provozuje od roku 2014, a k dalším komerčním aktivitám, co s řízením a propagací fotbalu ve světě nijak nesouvisejí.

Přitom jakožto nezisková organizace platí FIFA ve Švýcarsku nižší daně a vůbec má jiné zacházení než běžné firmy, takže i budova plná naleštěné fotbalové historie je zároveň dalším červeným hadrem pro kritiky FIFA.

muzeum světového fotbalu vzdává poctu i Seppu Blatterovi, který má na 6 let zakázané působení ve sportu | Foto: Jan Kaliba

Muzeum světového fotbalu, český dres je v červené sekci mezi Rovníkovou Guineou a Vietnamem | Foto: Jan Kaliba

Muzeum světového fotbalu v Curychu | Foto: Jan Kaliba

Muzeum světového fotbalu - něco pro filatelisty | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme