Od stříbrného Eura uplyne 20 let. V Anglii na Uhrinovu partu vzpomínají dodnes

Dostat letos v létě během fotbalového Eura k sobě na zahradu členy jednoho z národních týmů, nebude pro běžné fandy moc myslitelné. Přesně před 20 lety na Euru v Anglii se něco takového poštěstilo řezníkovi Michaelu Clarkeovi. Ten dodnes žije v severoanglickém Prestonu, kde naši reprezentanti během turnaje bydleli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prestonský řezník Michael Clarke

Prestonský řezník Michael Clarke | Foto: Jiří Hošek

„Moje malá dcera měla ve škole napsat esej na téma 'Co dělala o víkendu.' Tak se rozepsala o tom, že k nám domů přijeli na grilování čeští reprezentanti. Učitelka k ní přišla, vzala ji kolem ramen a řekla: 'Ale drahoušku, mělas napsat, co jsi skutečně zažila, a ne, co bys chtěla, aby se stalo,'“ vzpomíná Michael Clark.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hostiteli českých fotbalistů během Eura 1996 hovořil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Jenže dcera oblíbeného řezníka, jehož krámek je ozdobou staré tržnice v Prestonu, si opravdu nevymýšlela. Potvrzuje to i další místní obyvatelka, lady Milena Grenfell-Bainesová, která o český národní tým pečovala. Trenér Dušan Uhrin prý s barbecue neměl zásadní problém, ale s jednou podmínkou.

„Prohlásil, že jestli budou dobře hrát, tak to dovolí. A fakt potom asi dvakrát nebo třikrát vyhráli, takže pan Uhrin řekl, že můžeme mít barbecue. Michael ihned říkal, že to bude v sobotu odpoledne u něj. On bydlí mimo Preston, v takové malé vesnici. Vytáhl z garáže auto a v té garáži měl bar s pivem, takže byla bezvadná barbecue. Byla tam celá vesnice,“ říká Milena Grenfell-Bainesová.

„Moje žena tvrdila, že přijedou jen funkcionáři, že se hráči určitě neobjeví. Jenže pak se objevily tři velké bílé autobusy, a nám spadla čelist. Musel jsem rychle poslat nejen pro další maso, ale taky pro personál, aby nám se vším pomohl,“ uvádí bodrý lancashirský řezník, který si moc pochvaloval chování českých fotbalistů, a hlavně to, jak se věnovali místním dětem. Prý žádné nafoukané primadony.

Lady Milena Grenfell-Bainesová u Mika dodnes nakupuje | Foto: Jiří Hošek

„Měli jsme hlavně hovězí bifteky a roštěnky. Český tým si přivezl takové malé klobásky, které jsem nikdy předtím neviděl. Pamatuju si, že měli s sebou nějakého poradce pro výživu, který jim říkal, co by radši jíst neměli,“ dodává Michael Clark.

Michael byl dokonce na třech zápasech našeho národního týmu, ale na finále ve Wembley se už nedostal.

Řezník, který je fanouškem Blackburn Rovers, navíc popustil uzdu své fantazii, a pozval na grilování manažera klubu, který rok předtím vyhrál Premier League, aby se pokusil zlanařit některou z českých hvězd.

Ty k němu na zahradu skutečně přišly. Nikdo z vedení Blackburnu ale nedorazil.

Jiří Hošek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme