Odlišné světy fotbalistů Plzně a Slavie

Dnešní ani zítřejší zápasy fotbalové Gambrinus ligy nemohou změnit nic na tom, že Viktoria Plzeň vede soutěž o úctyhodných dvanáct bodů. Druhou Olomouc a třetí Spartu totiž čeká až v pondělí vzájemné utkání. Západočeši příjemně vybočují z ligové šedi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gambrinus liga

Gambrinus liga | Foto: Gambrinus liga

Takový odstup od zbytku týmů měla naposledy v dobách svého vzepjetí pražská Slavia. Tedy tým, na jehož stadionu Plzeň včera večer po výsledku 1:0 získala desáté vítězství v řadě a svého soupeře tím uvrhla do ještě většího marastu.

Slávisté si stále dokola ověřují, že zákonitosti aplikované psychologie fungují i ve fotbale a změna trenéra na tom sama o sobě nemůže nic změnit. V období bodově plodném a náladou pohodovém by zřejmě Karol Kisel ve třetí minutě zápasu proti Plzni nezamířil za malého pokutového území do břevna, ale pod něj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odlišné světy fotbalistů Plzně a Slavie

„Asi to patří ke koloritu současné Slavie. Kdybychom byli v situaci Plzně, tak bych to asi trefil. Myslím, že kdybych dal gól, tak vyhrajeme," pravil odvážně slovenský záložník o největší šanci svého týmu ze samého úvodu zápasu. A rozčiloval se, že Slavia nedostala od sudího Fraňka ještě větší příležitost v poslední minutě. „Dlouho jsem neviděl jasnější penaltu," zlobil se.

A zatímco slávisté, kterým zoufale chybí kloudný útočník, láteřili, Západočeši si libovali, že podruhé za sebou dokázali tři body doslova ubojovat a kromě desáté výhry v řadě získali i podzimní double ze hřišť pražských „S". 1:0 zvítězili jak na Letné, tak v Edenu.

Na titul Plzeň nemyslí

Tím ovšem podle Jana Rezka podobnosti končí. „Byly to určitě odlišné zápasy, tenhle pro nás byl obtížnější než na Spartě. Slavia ve druhé půli hrála líp než my, ale naštěstí jsme to ubojovali a přoklonilo se k nám i štěstí," soudí muž, který z pokutového kopu zápas v Edenu rozhodl a který si netroufá sebevědomě pomyslet na to, že by Plzeň zůstala stoprocentní až do konce podzimu.

„Takhle o tom asi v kabině nikdo nepřemýšlí. Každý zápas je hrozně těžký. Jakmile někoho podceníme, což se nám stalo minulé kolo doma s Příbramí, tak nás to hned ztrestá. Těžko říct, jestli můžeme vyhrát všechny zápasy," říká Rezek.

Titul podzimního mistra mají ale Plzeňští tak jako tak skoro jistý. Aby mužstvo příliš nedumalo při pohledu na tabulku a nepodléhalo řečem lidí z okolí o celkovém vítězství, od toho je v kabině dost zkušených fotbalistů. A kraluje jim Pavel Horváth. „Mluvit o titulu můžou, ale my si z nějakých článků v novinách uděláme v šatně srandu. Vystřihneme si je, abychom věděli, jak to v tuhle dobu bylo a až po třicátém kole se podíváme, jak to dopadne," slibuje záložník, v němž Plzeň získala klenot, který ostatním ligovým celkům včetně pražských „S" chybí.

Na adresu Slavie, kde také kdysi hrával a která se stala zatím poslední obětí viktoriánského tažení, Horváth v souvislosti s trenérskou výměnou Karla Jarolíma za Michala Petrouše dodává: „Já si tohle nedovolím hodnotit. Slavie nehrála špatně ani předtím, zase měla smůlu. V derby také vedla 1:0 pak dostala dva dá se říct hloupé góly a prohrála. Prostě se jim teď nedaří, jsou dole a musí se z toho dostat sami."

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme