Španělé porazili Německo a jsou ve finále MS

Fotbalisté Španělska se stali druhým finalistou světového šampionátu v Jihoafrické republice, když porazili Německo 1:0. O výhře týmu z Pyrenejského poloostrova rozhodl přesnou hlavičkou jeho kapitán Carles Puyol. Ve finále se Španělé v neděli utkají od 20:30 hod s Nizozemskem, Němce čeká v sobotu souboj o třetí místo proti Uruguaji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý gólman Neuer likviduje šanci Villy

Německý gólman Neuer likviduje šanci Villy | Zdroj: ČTK

V úvodu zápasu byli aktivnější španělští hráči. Ti se také už v 6. minutě dostali asi do největší šance prvního poločasu. Pedro nádherně prostrčil do vápna kolmici na Villu, gólman Neuer však rychle zmenšil úhel a střelu vyrazil.

Do další příležitosti se tým z Pyrenejského poloostrova dostal po čtvrthodině hry. Španělé rozehráli roh na krátko, následoval ostrý centr do vápna, který Puyol poslal hlavou z hranice malého pokutového území nad branku.

Němci nejvíce ohrozili gólmana Casillase ve 32. minutě. Trochowski vypálil z pětadvaceti metrů přízemní ránu, kterou španělský brankář s vypětím vyrazil na roh. Udeřit mohli svěřenci trenéra Löwa také na konci úvodní půle. Özilův únik ale zlikvidoval na hranici vápna skluzem Sergio Ramos.

Puyolova postupová hlavička

Také ve druhém poločase pokračovala herní převaha Španělska. Na začátek Xabi Alonso z velkého vápna pálil těsně mimo. V 58. minutě potom došlo před německou brankou k velkému závaru.

Po kombinační akci následovala střela Pedra z velkého vápna, kterou Neuer vyrazil pouze před sebe. K míči se následně dostal Iniesta, znovu vnikl do pokutového území a posílal skrze malé vápno přihrávku na Villu. Ten však o kousek na míč nedosáhl.

Španělé byli nadále aktivnějším týmem, do obrovské brankové příležitosti se ovšem dostali poněkud nečekaně Němci. Podolski přetáhl v 69. minutě centr na zadní tyč, osamocený Kroos ale nechal vyniknout gólmana Casillase.

První branka utkání tak přišla až v 73. minutě. Po rohovém kopu Xaviho poslal nechytatelnou hlavičku do sítě Puyol a dostal Španělsko do vedení 1:0. Od té chvíle se tlačili dopředu především Němci a Španělé spoléhali na brejkové situace.

Vedení týmu trenéra Del Bosqueho mohl pojistit právě z rychlého protiútoku v 82. minutě Pedro, který postupoval s Torresem sám na posledního německého obránce. Místo přihrávky nebo střely ovšem volil kličku a míč ztratil.

Němci si ve zbytku utkání nedokázali vypracovat už žádnou gólovou příležitost a tak svůj historicky první postup do finále mistrovství světa slaví Španělé.

Německo - Španělsko 0:1 (0:0)

Branka: 73. Puyol. Rozhodčí: Kassai - Eros, Vamos (všichni Maď.). Diváci: 62. 660.

Sestavy:

Německo: Neuer - Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng (52. Jansen) - Schweinsteiger, Khedira (81. Gomez) - Trochowski (62. Kroos), Özil, Podolski - Klose. Trenér: Löw.

Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Xabi Alonso (90. Marchena), Busquets - Iniesta, Xavi, Pedro (85. Silva) - Villa (81. Torres). Trenér: Del Bosque.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme