Panenka a Němeček vzpomínají na evropské fotbalové šampionáty

V roce 1976 a 1996 si fotbalový národní tým Československa posléze České republiky zahrál ve finále mistrovství Evropy. Ve druhém případě Češi uchvátili první účastí po rozdělení federace a kromě fotbalového umění to mělo podle tehdejšího reprezentanta Václava Němečka i další důvody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Panenka

Antonín Panenka | Foto: Lenka Paličková

„Měli jsme úžasnou volnost od trenéra Uhrina. Předpokládal, že nejsme úplný blázni, abychom tam vyváděli příliš velké skopičiny. Dělal jsem tam rozhovor s francouzským novinářem a ten byl úplně zděšený, že máme možnost mít u sebe mobily. Byl předtím u francouzského mužstva a tam to bylo striktně zakázané, oni nesměli komunikovat se světem, a to si myslím, že není dobře,“ vzpomíná Němeček.

I letos mohou čeští hráči během Eura mobilní telefony používat. Je to už 20 let, co řádil Karel Poborský. Svými kličkami dokázal překonat i jednoho z nejlepších obránců historie Paola Maldiniho a dodnes obdivovaným lobem zajistil Čechům postup do semifinále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už 40 let to během letošního turnaje bude od nejslavnějšího českého momentu evropských šampionátů

Mladší ze současných reprezentantů už tento kop i fotbal té doby znají jen z videozáznamů.

„Já doufám, že nám to půjde, že poblázníme republiku. Když jsem byl malý, tak jsme těmito šampionáty vždycky žili a byl to vrchol. Já mám nejvíc otištěný zápas s Holanďany, kdy jsme to otočili. To je pro moje srdcovka,“ připomíná pětadvacetiletý David Pavelka zápas z mistrovství Evropy v roce 2004.

Už 40 let to během letošního turnaje bude od nejslavnějšího českého momentu evropských šampionátů. Vítězná penalta Antonína Panenky z bělehradského finále Eura 1976 se stala nedílnou součástí fotbalové historie i sportovní terminologie.

„Shodou okolností jsem měl kamaráda, který se vrátil letos z Mexika a říkal, že tam od rána do večera běží v televizi fotbal nic jiného. Dávají tam prý i přenosy ze třetí ligy, kde to někdo takhle kopl a on byl překvapený, když reportér říkal, že to je Panenkova penalta. I ve třetí mexické lize po 40 letech. Jsem rád, že ten svět o tom pořád ví a že ta myšlenka neumřela,“ tvrdí Panenka.

Přesvědčit se o tom můžete dnes po půl čtvrté v pořadu Českého rozhlasu Plus – Zaostřeno. Vysílání bude věnováno nejen fenoménu Panenkovy penalty, ale celkově originalitě Čechů a jejich přínosu světovému fotbalu

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme