Petr Čech chce úspěšný vstup do sezóny zúročit proti Litvě i Žilině

Do zápasu proti Litvě, kterým vstoupí česká fotbalová reprezentace do kvalifikace o EURO 2012, zbývá ještě týden. Už teď je ale jistá minimálně jedna změna, která přijde ve srovnání se srpnovou generálkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gólman české fotbalové reprezentace Petr Čech

Gólman české fotbalové reprezentace Petr Čech | Foto: Tomáš Adamec

Proti Lotyšsku chytal v Liberci Jaroslav Drobný, který ale na vlastní přání v nominaci na Litvu chybí a bojuje v Hamburku s Frankem Rostem o místo jedničky. To nemá v Dněpropetrovsku jisté ani Jan Laštůvka, kterého trenér Michal Bílek povolal. A tak je potěšitelné, že už se mezi zdravé přihlásil Petr Čech.

Obvyklá první volba do branky národního týmu nejenže už netrpí problémy se zraněným lýtkem. Naopak si užívá impozantního vstupu londýnské Chelsea do Premier League. Obhájce anglického titulu vede po třech kolech soutěž s dech beroucím skóre 14:0.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čech chce úspěšný vstup do sezóny zúročit proti Litvě i Žilině

„To, že dáme tolik gólů, samozžejmě nikdo nečekal, ale my jsme věřili, že můžeme v prvních třech zápasech získat devět bodů. Rozlosování jsme měli přívětivé. Když člověk hraje v klidu vzadu a ví, že nedostane gól, tak má pak i víc klidu do útoku. A to se možná odráží v tom, že jsme dali tolik gólů," říká reprezentační gólman.

Týden poté, co Petr Čech opustí Olomouc, kde se hraje reprezentační utkání s Litvou, se vrátí na druhou stranu Beskyd a Javorníků, do sto padesát kilometrů vzdálené Žiliny. Los základní skupiny Ligy mistrů, který Chelsea přichystal měření sil se slovenským mistrem, Marseille a Spartakem Moskva, považuje za příjemný i zajímavý.

Souboj s Olomoucí i Žilinou

„Zápas v Žilině bude mít určitě zvláštní atmosféru, protože je to vůbec první zápas v Lize mistrů v historii tamního klubu. Takže to bude určitě zajímavé. Co se týče Marseille, ta má historicky dobrý zvuk a je to takové tradiční francouzské mužstvo. Takže i to bude zajímavá konfrontace," těší se Petr Čech.

To platí především pro jeho spoluhráče Didiera Drogbu. Kanonýr reprezentující Pobřeží slonoviny přestoupil do Chelsea právě z Marseille, a to v létě 2004, tedy ve stejném období, ve kterém do Londýna mířil z jiného francouzského města Rennes i český brankář.

Toho ještě před kvalifikační premiérou proti Litvě čeká v Olomouci páteční tréninkový zápas proti místnímu ligovému týmu.

„Zápas bude v takovém tréninkovém tempu, bude to modelové utkání, což je něco trošku jiného. Je dobře, že se Olomouci daří, takže to pro nás bude zajímavá prověrka. Kdybychom hráli třeba s Brnem, kterému se nedaří, tak by to asi nebylo dobré ani pro jeden tým," vypočítává Čech.

Problém se stopery nebude vážný

Modelované utkání s Olomoucí bude uzavřené. Jednak proto, aby hráči ligového týmu nebyli před svými fanoušky přemotivovaní a zůstalo jen u přátelského testování, což se kdysi v Mladé Boleslavi nepovedlo. A také proto, že trenér Michal Bílek bude zkoušet plánované složení stoperské dvojice, ve které bude na podzim kvůli zranění chybět Tomáš Sivok.

„Vždycky, když nastane nějaké takové zranění, tak se obránci točí. Naší výhodou je, že když se poslední dobou zranil pokaždé někdo jiný, tak si všichni vyzkoušeli hrát se všemi. Takže si myslím, že by to neměl být problém, ať tam bude kdokoli. Podle mě se nestane, že by stoperská dvojice byla úplně nová. Měli bychom si s tím poradit," uklidňuje fanoušky, kteří už zápas na Andrově stadionu vyprodali, Petr Čech.

Ostatně Litva nebude mužstvem, které v této kvalifikaci nejvíce prověří českou defenzivu. Zato se vynasnaží, aby měl český tým problém jí vstřelit gól. Když si k tomu dosadíme zdravotní problémy útočníků Baroše, Fenina a Bednáře, může to být větší problém než se složením obrany.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme