Petr Čech naposledy chytal bez helmy před deseti lety. Hunt mu v říjnu 2006 prorazil lebku kolenem

Vybavíte si ještě brankáře Petra Čecha, jak nastupuje k fotbalovému zápasu bez černé ochranné helmy? Pokud ne, tak se není čemu divit. V pátek je to přesně deset let od chvíle, kdy se český gólman naposledy objevil na hřišti bez ní. V osudném zápase, kdy mu útočník Readingu Stephen Hunt kolenem prorazil lebku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech v dresu Arsenalu.

Petr Čech v dresu Arsenalu. | Zdroj: Reuters

Uplynulo sotva patnáct minut ze zápasu anglické Premier League.

Stephen Hunt dobíhal ztracený míč. Petr Čech se vrhnul na trávník, balon chytil a irský záložník ho v plném běhu trefil do hlavy. Docela nenápadně – rozhodčí Riley to s Huntem vyřešil jen domluvou. Nikdo nejdřív netušil, jak je situace vážná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na podzim 2011 Petr Čech vedle helmy nosil i speciální ochrannou masku, protože měl zlomený nos

Tehdy čtyřiadvacetiletý Čech musel do nemocnice v Oxfordu a lékaři mu operací zachraňovali život. A zachránili mu i kariéru. Jen si po návratu k fotbalu musel navléknout speciální helmu, která ho má chránit a zároveň co nejméně omezovat, koneckonců brankář musí občas i hlavičkovat.

„Mám helmu upravenou tak, abych měl materiál na přední části co nejvíce jednotný, aby se dal míč nějakým způsobem odhlavičkovat pryč,“ říkal český gólman v Londýně Radiožurnálu v době, kdy se s netradiční částí výstroje teprve seznamoval.

A to netušil, co všechno ještě jeho hlava zažije. Před Eurem 2008 mu na tréninku Chelsea spoluhráč Tal Ben Haim kopačkou roztrhl tvář a hlubokou krvavou ránu spravilo až padesát stehů.


A pak přišel podzim 2011 a zlomený nos, který si Čech nějakou dobu při fotbale chránil pro změnu speciální maskou. V součtu s helmou tak vypadal spíš jako hokejový brankář.

„Je to nezvyk, ale v mládí jsem hrál hokej, takže jsem měl před očima celoobličejové dráty. Nikdy mi to nevadilo. Pro mě je důležité, že jsem do této chvíle neměl pocit, že by mě maska nějak omezovala ve skákání, běhání či chytání míče v různém úhlu. Díry na oči jsou udělané úplně na maximum, takže mi to nevadí,“ vysvětloval Čech.

Maska z jeho obličeje zase zmizela. Helma z hlavy na doporučení lékařů zatím ne. Ostatně stala se součástí jeho obrazu – když česká reprezentace hrála před pěti lety v Japonsku, objevil se v hledišti Čechův fanoušek s napodobeninou slavné pomůcky.

A takových je dodnes spousta. Čechův současný klub Arsenal prodává kopie brankářovy helmy v obchodě pro fanoušky vedle šál a dresů.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme