Petr Čech uvažuje o konci v národním týmu. Rozhodnu se po Euru, řekl

Petru Čechovi přibývají tituly českého Fotbalisty roku a ubývá chuti a síly hrát za reprezentaci. Třiatřicetiletý brankář Arsenalu vyhrál anketu už poosmé v kariéře a po ocenění v pražském Obecním domě řekl, že v létě možná v národním týmu skončí. Zároveň ale začíná jiná éra, jak naznačilo vyhlášení krále českého fotbalu, kterého se ve Smetanově síni ujal Číňan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězem ankety Fotbalista roku 2015 se stal brankář Petr Čech

Vítězem ankety Fotbalista roku 2015 se stal brankář Petr Čech | Zdroj: ČTK

„Petr Čech!“ zahlaholil prezident CEFC Chan Chauto a vděčný kompars mu u toho dělali ti, kteří z jeho podnikové kapsy vábí do Česka další peníze, tedy šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a prezident republiky Miloš Zeman.

Trojúhelník Pražský hrad, Čína a český fotbal funguje. Svou glosou to připomněl i Pavel Nedvěd, spolu s týmem vítězů bělehradského Eura 1976 čerstvý člen Síně slávy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český fotbal bude možná už brzy bez brankáře Petra Čecha, který uvažuje o konci v národním týmu. Více Jan Kaliba

„Poslední dobou, když navštívím Českou republiku, vždycky dostanu nějaké ocenění, takže je to skvělé. Miluju Českou republiku a vás všechny,“ libovala si legenda Juventusu, která na podzim doprovodila Zemana při návštěvě Číny a pak od něj převzala státní vyznamenání.

Jednou takové třeba dostane i Petr Čech, který si ze sálu zatím odnesl jen další trofej pro Fotbalistu roku a pak překvapil zmínkou, že po červnovém Euru možná přestane usilovat o další trofeje z reprezentace.

„Po mistrovství Evropy si doma sednu a zvážím, jestli budu pokračovat dál, nebo ne. Léta přibývají. To, že ubyde cestování a zápasy, možná třeba prodlouží moji kariéru v klubu, nevím,“ řekl brankář, který je už teď spolu s Karlem Poborským rekordmanem v počtu reprezentačních startů. Má jich 118 a sbírat je začal před 14 lety.

Petr Čech poosmé v kariéře ovládl anketu Fotbalista roku

Číst článek

Na druhou stranu při svém věku, pozici ve světovém fotbale a postu, na kterém nastupuje, by v národním týmu mohl zůstat ještě dlouho. Jenže v hlavě se Petru Čechovi rojí i protiargumenty.

„Abych měl víc času si odpočinout, soustředit se na klubový fotbal, kde zápasů ze všech soutěží může být přes 60 za sezonu. Patnáct let odehraju 60 zápasů za sezonu a je to potom někdy i znát. Uvidíme, jak se budu cítit, pak se teprve rozhodnu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Čech v létě možná skončí v reprezentaci. Pavel Nedvěd na konci kariéry také hrál už jen za svůj klub. Více Jan Kaliba

Když to Čech po vítězství v anketě Fotbalista roku v Praze říkal, měl vedle sebe ideálního konzultanta, se kterým tuhle citlivou věc probrat. I Pavel Nedvěd byl kapitánem národního týmu a v podobném věku, jakého teď dosahuje Čech, v reprezentaci skončil. V posledních třech letech kariéry hrál už jen za Juventus.

„Myslím si, že jsem měl rozhodování trošku jednodušší, protože jsme v té době spadli do druhé ligy a já jsem spíš cítil, že bych nemusel být na těžké mezinárodní utkání připraven a chtěl jsem se soustředit hlavně na Juventus. Rozhodování není jednoduché, protože si myslím, že je maximum hrát za svou zemi a za národní tým, ale Petr se určitě rozhodne správně,“ vzkázal Pavel Nedvěd o deset let mladšímu Petru Čechovi.

Čechův projev se zájmem sledoval teď už šestinásobný Trenér roku Pavel Vrba. „Kolik máš roků, Petře? Máš už víc než 18? Jsi svéprávný? Takže to nechám na něm,“ prohlásil o brankářově rozhodování kouč reprezentačního týmu země, kde možná brzy bude fotbal bez Čecha, zato stále více s Číňany.

Do Síně slávy českého fotbalu byl za rok 2015 uveden bývalý kapitán české reprezentace a viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd (vlevo) | Foto: ČTK

Petr Čech | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme