Petr Čech vyrovnal rekord v počtu čistých kont v Premier League

Petr Čech přepsal historické statistiky anglické Premier League. Při výhře 2:0 na hřišti Aston Villy si český fotbalista připsal 169. vychytanou nulu v Premier League a vyrovnal tím historický rekord Davida Jamese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech slaví 169. nulu v Premier League

Petr Čech slaví 169. nulu v Premier League | Zdroj: Reuters

Vítězství 2:0 ve Villa Parku zařídili Olivier Giroud a Aaron Ramsey. Giroud vstřelil v osmé minutě z penalty svůj 50. gól v Premier League. Radovat se mohli i Petr Čech, který v soutěži získal své 169. čisté konto.

Minimálně do zítřejšího zápasu Leicesteru s Chelsea navíc „Gunners" vedou celou Premier League.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednou z motivací pro setrvání v PL byl pro Petra Čecha rekord Davida Jamese, dnes ho vyrovnal

Petra Čecha v Anglii za tento počin už jednou oslavovali, ale on sám statistiky opravil a upozornil, že se započítávají jen ty zápasy s nulou, při kterých byl brankář na hřišti od začátku až do konce. A takových čistých kont má gólman Arsenalu rekordních 169 až teď.

Ale je zřejmé, že se o dosažení téhle mety živě zajímá, ostatně byl to jeden z důvodů, proč chtěl i po odchodu z Chelsea v ideálním případě v Premier League zůstat. „Když je člověk tak blízko takovému milníku, tak to v hlavě má. Pořád vím, že se můžu měřit s nejlepšími, a chci toho využít.“

První příležitost k osamostatnění se na prvním místě bude mít Čech už za týden proti Manchesteru City. Český brankář navíc k rekordnímu počtu čistých kont potřeboval skoro jen polovinu zápasů oproti dosavadnímu premiantovi Jamesovi, v absolutních číslech je ten rozdíl víc než 200 utkání.

„Myslím, že tenhle obrovský rozdíl není jen shoda okolností. Odpovídá to úrovni Petra Čecha, ale taky jeho oddanosti brankářskému řemeslu a jeho kvalitě bez výkyvů,“ chválí svého gólmana Arséne Wenger.

„Jak jsem ho za těch několik měsíců stihl poznat, tak mě tenhle jeho osobní úspěch vůbec nepřekvapuje. On je absolutně nadšený pro svou práci, všechno si do hloubky vyhodnocuje a taky má dar, je talentovaný. Prostě jeden z největších brankářů, co kdy v téhle zemi hráli,“ dodal manažer Arsenalu.

Vychytaná čistá konta v Premier League / Petr Čech - 169 | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme