Policie navrhla obžalovat 22 lidí kvůli korupci ve fotbale

Protikorupční policie ukončila vyšetřování korupční kauzy v českém fotbale. Obviněno je celkem 22 lidí, kteří měli podle kriminalistů v období od listopadu 2012 do září 2013 ovlivňovat celkem 31 zápasů fotbalových soutěží. Policie předala případ státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství ve Strakonicích. FAČR zároveň zahájila disciplinární řízení se 17 svými členy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Jsou stíháni pro trestné činy podplácení a přijetí úplatku. Jedna osoba je navíc obviněna z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle kriminalistů kontaktovali někteří obvinění jak hráče, tak i rozhodčí. Těm měli nabízet částky od desítek tisíc po více než milion korun za to, že změní průběh zápasů podle jejich instrukcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

S novými podrobnostmi o korupční kauze přišel do vysílání Radiožurnálu reportér ČRo Jaroslav Plašil

V seznamu zápasů, které protikorupční policie zahrnula do své zprávy, jsou tři duely nejvyšší domácí soutěže, zatím není jasné, jestli byly skutečně ovlivněny nebo jestli se je pouze někdo pokoušel ovlivnit. Až doteď se mluvilo o tom, že aféra postihla především nižší a juniorské soutěže.

Fotbalová asociace přislíbila, že ještě dnes oznámí, kterých klubů a zápasů se konkrétně obvinění týká. Tresty ale nedokáže předpovědět. „Neumíme to specifikovat, konkrétní důkazy budou až v případné obžalobě,“ vyjádřil se mluvčí FAČR Ondřej Lípa.

Osoby, se kterými vede FAČR disciplinární řízení:
Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Halama, Jan Hanzal, Zbyněk Hauzr, Petr Hlaváček, Jaroslav Chalupa, David Jablonský, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Robert Kopas, Jan Kosak, Lukáš Křeček, Michal Macháček, David Placák a Martin Sus.

Ve vyjádření, které Ondřej Lípa v pozdních večerních hodinách zaslal médiím, konkrétní zápasy nejsou. FAČR ale zveřejnila jména hráčů, se kterými v souvislosti s aférou zahájila disciplinární řízení.

„FAČR poskytla orgánům činným v procesu vyšetřování maximální součinnost a kvituje, že tato kauza, která poškozuje český fotbal, směřuje ke svému konci. O případném potrestání rozhodne soud a podle míry zjištění bude trestat i disciplinární komise FAČR,“ napsal Ondřej Lípa.

„Ovlivnění mělo zejména spočívat v počtu vstřelených branek jedním mužstvem během zápasů nebo v počtu vstřelených branek jedním mužstvem ve stanoveném časovém rozmezí," popsal Ibehej.

Aféru šetří mezinárodní tým

Někteří hráči prý tyto nabídky akceptovali, jiní je odmítli. „V několika případech z uzavřené dohody sešlo, protože na utkání nebyl vypsán sázkový kurz nebo dle obviněných osob měl být vypsaný sázkový kurz nevýhodný," dodal mluvčí protikorupční policie.

Čeští vyšetřovatelé na případu spolupracovali se slovenskými policisty v rámci společného mezinárodního týmu.

V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest vězení, za podplácení maximálně polovinu.

ČTK, ČRo, Jaroslav Plašil, Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme