Postoji FIFA navzdory. Fotbalisté Anglie a Skotska se na zápas vyzdobili vlčími máky. Hrozí jim trest

Fotbalové reprezentace Anglie a Skotska nejspíš čeká trest od disciplinární komise FIFA. Oba národní týmy si v pátek ve vzájemném zápase na Den válečných veteránů vyzdobily dresy černými páskami s květy vlčích máků. FIFA přitom politické a náboženské symboly a slogany nepřipouští.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličan Daniel Sturridge oslavuje vstřelení gólu. Na paži má pásku s vlčím mákem

Angličan Daniel Sturridge oslavuje vstřelení gólu. Na paži má pásku s vlčím mákem | Zdroj: Reuters

Celý předprogram v londýnském Wembley s vojenským trubačem, minutou ticha za padlé vojáky a promítáním padajících květů vlčích máků na velkoplošné obrazovce byl jednou velkou vzpomínkou na válečné veterány.

Mezinárodní fotbalová federace zopakovala, že nošení vlčích máků Anglii a Skotsku výslovně nezakázala, ani ho nepovolila. FIFA ale odkázala na sankce vyplývající z porušení pravidla o nepřípustných symbolech.

FIFA se brání nařčením britských svazů. Obléknout květ máku reprezentacím nezakázala

Číst článek

Proti postoji se už dříve vyslovila i předsedkyně britské vlády Theresa Mayová. „Je to nehoráznost. Než nám bude FIFA něco diktovat, měla by si zamést před vlastním prahem. Hráči chtějí uctít památku těch, kteří obětovali své životy pro naši bezpečnost, což je naprosto v pořádku,“ reagovala.

Oběma týmům hrozí pokuta, bodový odečet nebo kombinace obou těchto trestů. Hráči Severního Irska se k akci nepřipojili a jejich černé pásky na rukou vlčí mák nezdobil.

Fotbalisté Anglie v kvalifikaci mistrovství světa Skotsko porazili. Po výhře 3:0 vedou tabulku skupiny F a ani ve čtvrtém zápase neinkasovali.

Jiří Hošek, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme