Praha schválila smlouvu s Bohemians o pronájmu stadionu Ďolíček

Zastupitelé hlavního města schválili smlouvu s fotbalovým klubem Bohemians Praha 1905 o budoucím pronájmu vršovického stadionu Ďolíček. Podle dřívějších vyjádření zástupců majitele, investičního fondu Safety Real (dříve Bohemians Real), by mělo jít o poslední krok nutný k uzavření kupní smlouvy s městem. To za stadion zaplatí 121,7 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastupitelé hlavního města dnes schválili smlouvu s fotbalovým klubem Bohemians Praha 1905 o budoucím pronájmu vršovického stadionu Ďolíček

Zastupitelé hlavního města dnes schválili smlouvu s fotbalovým klubem Bohemians Praha 1905 o budoucím pronájmu vršovického stadionu Ďolíček | Zdroj: ČTK

Vršovický klub by měl podle nájemní smlouvy platit městu po dobu deseti let roční nájemné 1,5 milionu korun. Nynější kontrakt s majitelem Ďolíčku by "Klokanům" vypršel v létě po skončení ligové sezony.

„Smlouvu Bohemka podepíše s Prahou jako budoucím majitelem stadionu co nejdříve. Nájemní smlouva potom začne platit ihned po dokončení převodu vlastnictví nemovitosti,“ uvedl na klubovém webu ředitel Bohemians 1905 Darek Jakubowicz.

Zastupitelé zvažovali i navýšení ročního nájemného o 300 tisíc korun, což byla výše druhé obdržené nabídky. Ta ale podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) nepřišla v požadované lhůtě, zastupitelé ji proto nepodpořili.

Ďolíček se blíží záchraně. Praha 10 splnila podmínku magistrátu

Číst článek

„Bohemka už nebude muset žít v trvalé nejistotě, budeme se moci soustředit plně na fotbal a řešit stejné problémy jako ostatní ligoví konkurenti. Hlavní město si zaslouží velké díky za záchranu tradičního stadionu, který patří k Bohemce již téměř 85 let,“ konstatoval Jakubowicz.

Podle Procházky by nákup stadionu ze strany města neměl být precedensem. „Praha by si měla vytvořit koncepci sportu a říct si, co chce vlastnit a provozovat a co ne. A bude to souviset i s tím, jaké prostředky do majetku bude vkládat,“ řekl Procházka. Podle něj je logické, že když město vlastní stadion, tak ho nabízí za tržní nájemné nebo ho využívá víc klubů.

Nejistota

O převodu stadionu se jedná od roku 2011 a ligovým fotbalistům způsobovala nejistota značné potíže. Stadion chtěla původně získat městská část Praha 10. Nabízela majiteli směnu za sousední pozemek a doplatek 49 milionů korun, to ale magistrát nechtěl dovolit.

Právě pozemek, který má do správy svěřený městská část a kde provozuje parkoviště, byl předmětem sporu mezi oběma samosprávami. Magistrát požadoval jeho vrácení ze správy městské části, ta zase měla podmínky k jeho budoucímu využití.

Vznikla proto komise se zástupců radnice i magistrátu, která se budoucností této části Vršovic bude zabývat. Městská část žádá zejména zachování parkovacích míst, blokovou zástavbu a zachování biokoridoru podél Botiče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme