'Pralesní způsoby' v první lize: Opilého sudího v Příbrami zpacifikovali pořadatelé

Fotbalová liga má nečekanou hvězdu - jmenuje se Marek Pilný. Měl být jen okrajovou postavou zápasu, ve kterém Příbram prohrála 1:3 se Slavií. Jenže tenhle čtvrtý rozhodčí rozehrál těžko přehlédnutelné groteskní představení. Posilněný alkoholem komicky vrávoral kolem hřiště, než o poločasové přestávce definitivně zmizel ze scény. Podle předpisů se nechoval ani brankový sudí Jech, který se vymočil přímo na hrací plochu před bannery sponzorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marka Pilného musel odvést pořadatel

Marka Pilného musel odvést pořadatel | Zdroj: ČTK

Čtvrtý rozhodčí zápasu mezi Příbramí a Slavií Marek Pilný od úvodu pobíhal za kolegou u postranní čáry, vrávoral a několikrát upadl. Jednou ho ze země zvedal i příbramský funkcionář Roman Rogoz, nakonec byl zmatený sudí posazen do budky mezi střídačkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Příbrami sledoval reportér ČRo Jan Kaliba. Tentokrát ho zajímaly spíš situace vedle hřiště

Ukazovat tabuli s čísly při střídání, jednu z mála viditelných povinností čtvrtého sudího, musel hlavní pořadatel, pomáhali mu s tím přítomní zdravotníci.

„Rozhodčí skončil. Uklidili ho do boudičky a nechtěli ho pustit. Byl regulérně opilý. Má tři promile a jde na ligový zápas. Všude okolo jsou děti a on předvádí tohle, to je vrchol, vadí mi to,“ popisovali situaci příbramští fanoušci.

„Písknou konec a brankový rozhodčí přeskočí hrazení a jde si na záchod, na lize,“ naznačuje fanoušek Jan Čapek, že ani brankový rozhodčí Jiří Jech se nechoval jako z učebnice etikety. Utkání ale dokončil.

Marek Pilný, který je mimochodem šéfem fotbalu v okrese Trutnov a místopředsedou Krajského fotbalového svazu v Hradci Králové, už ve druhém poločase do dění okolo hrací plochy nezasáhl.

Komise rozhodčích FAČR vyřadila opilé rozhodčí z listiny

Číst článek

„Nevím, jestli byl nalitý, nebo měl nějakou srdeční vadu,“ přidává svůj postřeh z lavičky kouč vítězné Slavie Dušan Uhrin mladší.

„Ohrožoval bezpečnost dalších účastníků, kteří se o něj mohli zranit. V místě se pohyboval naprosto nekoordinovaně a byl zpacifikován,“ dodává mluvčí příbramského klubu Zdeněk Brož.

Pořadatelé mlčí, svazový delegát ani rozhodčí to nekomentují, ale dnes ve 13 hodin to na speciální tiskové konferenci udělá Komise rozhodčích. Střízlivým odhadem - asi ji nepořádá proto, aby Marku Pilnému slavnostně předala dva tisíce korun, které obvykle čtvrtý rozhodčí v lize dostává.

Rozhodčímu Pilnému se redakce ČRo dovolala, po zvednutí telefonu ale už neodpovídal. V jeho stínu zůstal další nejistý sudí. Brankový Jiří Jech se dokonce vymočil během hry na trávník před sponzorskými logy.

„Kdyby to bylo na Slovácku, dáme mu po papuli. Je to trestuhodná věc a nebudu sprostý. Nikdo si nemůže dovolit přijít ožralý. Kdyby to bylo u mě ve firmě, okamžitě ho vyhodím a postihnu i nadřízené,“ reagoval s jihomoravským temperamentem majitel generálního partnera ligy Ivo Valenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce sponzorů na chování rozhodčích v Příbrami získal reportér ČRo Jan Kaliba

I šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi doporučuje majitel sponzora postupovat tvrdě, hlavně prý vůči místopředsedovi Asociace Romanu Berbrovi, který se spojování s ovládáním rozhodčích brání, ale i Valenta ho považuje za osobu, která je za české sudí zodpovědná.

„Je nejvýš a já bych se s ním rozloučil, ať už jde na odpočinek. Je zapotřebí tam dát nové lidi, aby dal rozhodčí někdo do latě. Pokud by vypadli lidé na nejvyšších úrovních, spodek si dá pozor, aby se takové excesy nestávaly. Jde i o jiné zápasy, které byly plné chyb,“ říká Ivo Valenta a připomíná třeba zápas Plzně ve Zlíně.

Jeho firma po této sezoně, tedy vlastně už tento týden s generálním partnerstvím fotbalové ligy končí, nový hlavní sponzor ještě oficiálně není známý a je otázka , jestli příbramská ostuda ještě nebude mít pro český fotbal další zlé následky.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme