Pravidlová komise FIFA uvažuje o zrušení žlutých karet. Nahradily by je trestné lavice

Legendární nizozemský fotbalista Marco van Basten navrhl v lednu několik úprav pravidel, kterým se ještě před pár týdny veřejnost smála. Například, že místo penalt budou ve fotbale nájezdy, nebo že by se zrušila žlutá karta a místo ní by šel fotbalista na trestnou lavici. Jenže teď to vypadá, že nový technický ředitel FIFA Van Basten bude úspěšný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal řeší budoucnost žlutých karet

Fotbal řeší budoucnost žlutých karet | Zdroj: Reuters

Mezinárodní pravidlová komise totiž ve své čtvrteční zprávě oznámila, že se na výročním zasedání 3. března bude bavit o návrhu zavést trestné lavice, které UEFA v uplynulých třech letech už testovala.

Konkrétní detaily zatím nedokáže říct ani komise, ale existuje několik návrhů, které se liší řadou drobností a teď se testuje, který z těch návrhů nejlépe odpovídá záměru.

Zatím se nové pravidlo testovalo v mládežnických a veteránských zápasech a to v různých podobách – například jestli bude hráč dočasně vyloučen na 5, nebo 10 minut, případně kolik hráčů maximálně může sedět na trestné lavici, jak to provést, aby dočasné vylučování nenarušilo plynulost hry a podobně.

Každopádně se tím ale může změnit úloha žluté karty ve fotbale, protože doteď sloužila jako varování, ale ne jako oslabení.

Bývalý kouč Plzně Krejčí převezme reprezentaci fotbalistů do 20 let

Číst článek

„Když měl hráč žlutou, tak byl v nebezpečí červené karty a dával si větší pozor. V tomto případě by se ale nejednalo o upozornění, takže se řeší, jestli by za dvě žluté byla červená. Všechno spolu souvisí, a proto to není jednoduché,“ připomíná předseda pravidlové komise Fotbalové asociace České republiky Jiří Kureš.

Řada fotbalistů se však s možnou úpravou pravidel tímto směrem neshoduje.

„Přijde mi to jako úplná kravina. Nevím, proč stále čachrují s něčím, co funguje léta a je to osvědčené. Fotbal není hokej,“ má na novinku jasný názor někdejší fotbalista Sparty Lukáš Zelenka.

Žlutá a červená karta, to je už tradiční součást fotbalu, poprvé byly použity na mistrovství světa 1970 v Mexiku.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme