Před 25 lety začalo MS v Itálii. Fotbalistům otevřelo cestu k zahraničním angažmá

Bylo to poslední mistrovství světa, na kterém čeští fotbalisté výrazně uspěli, tehdy ještě společně se slovenskými. Ale i z jiných důvodů zůstává tenhle turnaj neobyčejný. Postup do Itálie slavili reprezentanti v době listopadového převratu a sametovou euforii si přenesli i na šampionát, který začal přesně před 25 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Hašek

Ivan Hašek | Foto: Tomáš Adamec

V létě 1990 zněla Československem hymna z dílny Karla Šípa a Jiřího Zmožka, která zároveň vyprovázela fotbalové reprezentanty na první turnaj, jenž si mohli užít už bez železné opony.

„Byl to první, maximální zážitek z převratu. Ještě dneska mi běhá mráz po zádech, když si vzpomenu, kolik lidí tam přijelo. Říkali jsme si, kde se všichni vzali. Tenkrát moc peněz neměli a do Florencie je to přes tisíc kilometrů,“ vzpomíná obránce Miroslav Kadlec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na světový šampionát 1990 vzpomínal bývalý reprezentační obránce Miroslav Kadlec

Fanoušků výrazně přibylo, naopak jinde zase oproti předešlým dobám doprovodu ubylo, vzpomíná dlouholetý reprezentant ještě na další příjemnou změnu spojenou se šampionátem 1990.

„Nebyl tam žádný politruk, který s námi musel jezdit. To byla obrovská změna,“ dodává někdejší hráč Vítkovic, Chebu, Kaiserslauternu, Drnovic a Brna.

Českoslovenští fotbalisté došli před 25 lety až do čtvrtfinále, kde vypadli s pozdějšími mistry světa Západními Němci.

Na prvním turnaji po pádu železné opony tím zviditelnili nejen svou zemi, ale také sami sebe. Ti, kteří ještě nestihli odejít do zahraničí před mistrovstvím světa, dostali tuto do té doby neobvyklou šanci právě po vydařeném vystoupení v Itálii.

Hlavní trenér Jozef Vengloš, který má trenérské zlato už z mistrovství Evropy v Bělehradě 1976 a v únoru oslaví osmdesátiny, měl na italském turnaji hodně příležitostí chválit. Pro světový šampionát se mu sešla silná generace hráčů a po skončení kariéry také trenérů.

Zajímavé je, že dokonce čtyři fotbalisté, kteří reprezentovali Československo na turnaji v Itálii, se později stali trenéry samostatné české reprezentace. Jde o Jozefa Chovance, Františka Straku, Ivana Haška a Michala Bílka.

Hašek poznal, že život Západě není jednoduchý

Všichni na šampionátu v Itálii za Československo nastupovali a jako řada jejich spoluhráčů po turnaji nebo už před ním také přestupovali, a to do předních evropských soutěží, což pro ně tenkrát z tuzemského prostředí byl oproti dnešku velký skok v různých ohledech.

„Viděli jsme, že život na Západě je těžký. Dobří vyčnívali z řady a mají se daleko lépe než ti průměrní či podprůměrní,“ vzpomíná Ivan Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak fotbalistům změnilo mistrovství světa v Itálii 1990 život, zjišťoval Jan Kaliba

„Hráli jsme v té době za 7 tisíc měsíčně, což byl největší možný plat reprezentanta. V létě 1990 jsem ze dne na den dostával v Kaiserslauternu 7 tisíc marek za odehraných vyhraný zápas,“ dodává Miroslav Kadlec.

Bývalí reprezentanti z Československa odešli do francouzské a německé ligy. Právě Francie a Německo byly tenkrát nejčastější cíle reprezentantů při odchodech za prvním zahraničním angažmá.

Do každé z těchto zemí odešlo pět hráčů z kádru na mistrovství světa 1990 a další mířili také do zbylých soutěží silné evropské pětky - tedy do Anglie, Itálie a Španělska.

Teď se ale po 25 letech svým způsobem vracíme před rok 1990, protože v českém národním týmu mají stejně jako před mistrovstvím světa v Itálii zase převahu fotbalisté z domácí ligy. Tedy aspoň podle kádru, který právě oficiálně zahajuje přípravu na páteční kvalifikační zápas proti Islandu.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme