Před Eurem - 10. díl: S Paříží se nejlépe seznámíte v muzeu nebo restauraci

V posledních dnech jsme vám představili deset francouzských měst, kde se bude hrát evropský fotbalový šampionát. Dnes seriál zakončíme v Paříži, kde se večer utkají v zahajovacím zápase týmy Francie a Rumunska. Přes den je čas poznat hlavní město, nejlépe návštěvou muzea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Parc de Princes

Stadion Parc de Princes | Foto: Archiv Jana Šmída

Slavné muzeum Grevin, které sídlí v 9. obvodu na Boulevardu Montmartre, navštíví 800 tisíc návštěvníků ročně.

„Já osobně, kdybych přijela do Paříže třeba poprvé, tak bych začala právě tady. Dozvíte se tu totiž všechno o francouzské historii. A osobnosti, o jakých jste všude slyšeli, máte přímo před sebou. Je jich tu spousta, například Charles Aznavour, Charles de Gaulle, ale i Ludvík XIV. nebo Napoleon,“ říká Veronique Beretzová v pařížském muzeu Grevin, které je ideálním místem k seznámí se s Paříží a Francií vůbec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo chce nejlépe poznat Paříž, měl by začít návštěvou muzea nebo restaurace. Radí zpravodaj Jan Šmíd

Ale můžete zamířit i do restaurace. Třeba v takové braserii Balzar u Sorbony můžete potkat pozoruhodné číšníky. Jedním z nich je i Jean Demol, který je na place už čtyřicet let. Zná ho dokonale a také o něm zajímavě vypráví.

„Této části říkáme letadlo, protože tu není moc místa a lidé jsou k sobě namačkáni. Támhle je hnízdo, máte odsud hezký výhled. Klienty, kteří mohou dělat potíže, vypadají nervózně či trochu jako nemocní, tak usazujeme tam do toho kouta. Říkáme mu lékárna,“ popisuje místa Jean Demol.

Dnes začíná v Paříži fotbalový svátek. Část obyvatel hlavního města se těší, jiné odrazují přísná bezpečnostní opatření.

Christophe, čtyřicetiletý právník z Paříže, ještě není rozhodnutý, zda-li chce podstoupit všechny kontroly jen proto, aby viděl nějaký zápas přímo.

„Ještě nevím, je to velký svátek. Mám i nějaké vstupenky, ale asi je dám přátelům. Myslím, že co se týče bezpečnosti, tak to bude v pořádku, ale já mám rád zápasy, v nichž o něco jde, tak si počkám spíše na ty vyřazovací a základní část strávím pěkně u televize,“ je rozhodnutý Christophe.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme