Před Eurem - 2. díl: Nice je ležérní a uvolněné město s nádhernými plážemi

Už za několik dnů bude Francie hostit fotbalové Euro. Hrát se bude na deseti stadionech. Ve druhém díle našeho seriálu po pořadatelských městech evropského fotbalového šampionátu zamíříme až ke Středozemnímu moři. Česká reprezentace si krásy města Nice, kde je stadion mezi horami a mořem, nevychutná, hrát tam nebude. Přesto v Nice pomyslně začala cesta Petra Čecha a spol. na Euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště v Nice

Letiště v Nice | Zdroj: Reuters

Právě tam byla vylosována kvalifikační skupina, ze které Češi postoupili na šampionát první. Připomeňme si, jak tehdy trenér Nizozemců Louis van Gaal zářil spokojeností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Jan Šmíd představuje jednotlivá pořadatelská města fotbalového mistrovství Evropy. Druhou zastávkou je Nice

„Není to určitě těžká skupina. Myslím, že Nizozemsko a Česká republika půjdou bez potíží dál a ze skupiny postoupí i ten třetí. Ale musím otevřeně říci, že úroveň českého týmu v poslední době, ať se vám to líbí, nebo ne, klesá,“ prohlásil dnes už bývalý trenér Nizozemců.

Večírek se tehdy konal v hotelu Negresco, jednom ze symbolů Promenades des Anglais, hlavní ulice města, která sousedí přímo s mořem.

Nice je spolu s Paříží nejzajímavějším francouzským městem. Okamžitě vás upoutá její ležérní styl. V poledne se z úřadů vyhrnou na pláž stovky lidí, vykoupou se, osprchují a po obědě se vracejí do úřadů.

„Největší atrakcí města je nepochybně stará část s trhy Saleya. Velmi atraktivní je také pohled na město od zámku, seshora. Tam vidíme nejlépe to, co je na Nice nejatraktivnější - moře. Celkově je pro město charakteristická jaká si uvolněnost, tak typická pro oblast Středozemního moře. A díky společné historii je tu na každém kroku cítit silný italský vliv,“ říká Florence Lecointre z turistického úřadu.

Nice se může pochlubit také jedním z nejhezčích stadionů ve Francii vůbec.

„Stadion leží mezi mořem a horami a přesně odpovídá charakteru města, je vzdušný a je v něm hodně světla, které jím prochází. Jinak tento rok byl pro Nice fotbalově velmi úspěšný, klubu se dařilo a chodili i diváci,“ vysvětluje Marina Kannerová, která má na stadionu na starost styk s veřejností.

Průvodce Jana Šmída fotbalovou Francií

Číst článek

Z naší skupiny se sem podívají jen Španělé a Turci, my tu hrát nebudeme, a nepředstaví se tu ani Rusko, čehož tu litují. Město Nice je totiž nazýváno hlavním městem Ruska mimo ruské území.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme