Před Eurem - 5. díl: Francouzská města lákají na památky, Saint-Étienne jednoznačně na fotbal

Ve Francii jsou města, která lákají na historické památky, gastronomii či moře. Jsou ale i taková, která z toho nemají prakticky nic. Například Saint-Étienne. Toto bývalé hutnické město ale zná snad každý fotbalový fanoušek. O tom, že není žádné podobné, se můžou přesvědčit i příznivci českého národního týmu během fotbalového Eura. Právě tady se totiž česká reprezentace utká s Chorvatskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový stadion v Saint-Étienne

Fotbalový stadion v Saint-Étienne | Foto: Archiv Jana Šmída

Saint-Étienne má sice zajímavá muzea a galerie, ale tím ve světě neproslulo. „Tady všichni žijí fotbalem, mladí, staří, lidé z různých sociálních vrstev a skupin. Fotbal nás všechny spojuje,“ říká Pierre, kterého potkávám na náměstí Jean-Jaurès.

Ve Francii podle něj jen těžko najdete podobné město. „Atmosféra na stadionu je úžasná, často nás srovnávají s typickými anglickými kluby se širokou základnou,“ dodává Pierre.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do dalšího z dějišť fotbalové šampionátu vás zavede zpravodaj Jan Šmíd. Tentokrát navštívil Saint-Étienne

Na náměstí Jean-Jaurès najdete restauraci Glasgow, která je pojmenovaná po městě, kde zelení prohráli finále evropského poháru s Bayernem Mnichov. Prý proto, že tyče byly tehdy hranaté - dvakrát hráči trefili břevna. A kdyby prý už tehdy byla branková konstrukce kulatá, míč by sjel do branky. Takhle jsou ty tyče celoživotní noční můrou místního klubu.

V Glasgowě pak časem tyče vyměnili a původní konstrukci dali někam do hangáru. Ale pak prý měli návštěvu - zástupce klubu Saint-Étienne. „Koupili celou branku, zajeli do Skotska a ze skladu si ji odvezli. Pak ji rozřezali a prodali - jedna část je v muzeu, další v hotelu, který se jmenuje U hranaté tyče. Tenkrát byl o branku velký zájem a mohlo si jich koupit jen pár šťastlivců,“ vysvětluje Jean-Marie, velký fanoušek místního klubu.

Slavné finále z roku 1976

Pokud jdete na fotbal, nesmíte se zapomenout zastavit v muzeu. „Saint-Étienne je první město ve Francii, které má své vlastní fotbalové muzeum - hned vedle stadionu Geoffroy-Guichard. A město má i svůj fotbalový hotel, protože tady vždy bydlí rozhodčí před ligovým zápasem. Koupil jsem ho před dvěma lety a celý zrekonstruoval,“ říká majitel hotelu Poteaux-carrés Aubert Xavier.

Jérôme Champion, který pracuje v klubu vzpomíná na trenéra Ivana Haška, ale i Lubomíra Moravčíka, který tady hrál. Říká, že publikum bude na Euru fandit české reprezentaci, vždyť tu působila desítka Čechů a Slováků.

Ale pak stočí řeč k slavnému finále z roku 1976. „Tenkrát nás milovala celá Francie, malé děti z různých měst až po Pařížany, všichni byli v našich barvách, na Champs-Élysées přišlo sto tisíc lidí a vítali tam naše fotbalisty. O tom období mluvíme jako o zelené době, celá Francie byla zelená,“ dodává Champion.

Pokud si chcete získat srdce místních, tak všude říkejte, že jste finále, které se hrálo před 40 lety, viděli na internetu a že zelení prohráli nespravedlivě.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme