Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta slaví padesátiny

Z průměrného brankáře se vypracoval v nepřehlédnutelnou postavu českého fotbalu. V sedmadvaceti letech stanul v čele jabloneckého klubu, který mu říká pane i dnes, kdy je zároveň předsedou Fotbalové asociace. A dnes se Miroslav Pelta dožívá padesáti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Čáp se v zajetí údajně dožil i rekordních 49 let, traduje se mezi ornitology. Velký čáp, jak se Peltovi přezdívá, i tuto metu překonal. A přitom nežije v zajetí, ale ve volné přírodě. A i když chce značnou část podílu v jabloneckém klubu prodat, není to kvůli tomu, že by se už na jeho vedení necítil nebo že by mu snad začal být hloupý střet zájmů, do kterého se coby paralelní šéf českého fotbalu dostává.

Ani značná nepopularita mezi fanoušky Velkého čápa z vrcholu komína českého fotbalu nevyžene. Podle jarního průzkumu agentury STEM/MARK by proti pokřiku „Pelta ven" značně rozšířenému na českých stadionech protestovalo jen 19 procent lidí. To je ještě nižší míra důvěry, než jakou Češi chovají k domácímu fotbalu obecně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní postava českého fotbalu slaví padesátiny. Předseda FAČR Miroslav Pelta je nepřehlédnutelnou postavou tuzemského sportu

Pelta ho řídí od roku 2011, kdy z funkce předsedy Asociace vycouval Ivan Hašek. Řádný čtyřletý madnát běží Peltovi od loňska, kdy se opřel o podporu teď už asociačního místopředsedy Romana Berbra - postavy s minulostí ve Státní bezpečnosti.

„Veřejně říkám, že máme dlouhodobě dobré vztahy, ani dnes nevystoupím, jak mě tlačí veškerá média a různí vysocí politici, jestli se chci zachránit, že musím vystoupit a říct, že nemá Roman Berbr kandidovat.“

Také sám Pelta před deseti lety vystupoval v korupční kauze, ale stejně jako policejní odposlechy zlidověla už i jeho defenzivní věta o tom, že si odpracoval „cinklé jaro", jak tehdy coby ředitel Sparty označil svou funkcionářskou zásluhu.

A bude v tom i po padesátce pokračovat, protože nikoho lepšího než pragmatického obchodníka a komunálního politika s vystupováním žoviálního strýčka český fotbal teď nemá, nebo možná spíš nechce mít.

Jan Kaliba, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme