Předsedu FIFA vyšetřují kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci

Předsedu FIFA Seppa Blattera začaly vyšetřovat švýcarské úřady, které se zabývají korupční aférou ve vedení světové fotbalové federace. Devětasedmdesátiletý funkcionář už byl u výslechu a je podezřelý ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Před vyšetřovateli vypovídal jako svědek také předseda UEFA Michel Platini.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter

Prezident FIFA Sepp Blatter | Zdroj: Reuters

Blatter čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

Warner za práva na šampionát v roce 2010 zaplatil 250 tisíc dolarů a za turnaj o čtyři roky později 350 tisíc, obratem je však prodal za údajných 15 až dvacet milionů.

Dalším terčem vyšetřování, v jehož rámci dnes proběhla razie v sídle FIFA v Curychu, je také podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal Platinimu dva miliony švýcarských franků. Údajně mělo jít o odměny za práci, kterou bývalý francouzský reprezentant pro světovou federaci odvedl v letech 1999 až 2002.

Nový prezident FIFA může být zvolen až příští rok, do té doby vládne Blatter

Číst článek

Informace o Blatterově vyšetřování se objevila jen krátce poté, co FIFA bez udání důvodu zrušila tiskovou konferenci po dvoudenním zasedání výkonného výboru, na které měl švýcarský funkcionář vystoupit. Mělo jít o jeho první vystoupení od minulého týdne, kdy byl z funkce uvolněn generální sekretář Jérome Valcke, který je podezřelý, že na černém trhu vydělával na prodeji vstupenek na MS.

„Od konce května s úřady spolupracujeme a poskytli jsme jim veškeré dokumenty a informace a budeme v tom pokračovat až do konce vyšetřování,“ citovala agentura Reuters prohlášení FIFA, která také přesunula další jednání výkonného výboru.

Původně se mělo uskutečnit v prosinci v Japonsku během mistrovství světa klubů, nakonec ale bude opět v Curychu.

Podle agentury AP toto rozhodnutí výrazně snižuje šanci na zadržení fotbalových funkcionářů a jejich následné vydání do USA. Právě vyšetřování tamních úřadů celou aféru v květnu před volbou nového předsedy FIFA odstartovalo.

Z úplatkářství už bylo obviněno devět funkcionářů federace a pět spolupracovníků marketingových firem zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů.

Blatter, který stál v čele FIFA od roku 1998, už ve stínu aféry oznámil odstoupení z funkce a nový předseda by měl být zvolen na konci února. Jedním z možných nástupců je i Platini a krom něj kandidaturu oficiálně oznámili také někdejší viceprezident FIFA Čong Mong-jun a jordánský princ Alí bin Husajn, který před čtyřmi měsíci v souboji s Blatterem neuspěl.

ČTK, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme