Premier League u soudů potírá nelegální přenosy, boj už se rozbíhá i v Česku

Anglická Premier League začala ve velkém bojovat proti nelegálním přenosům svých zápasů. Platících diváků totiž jedné z nejlepších fotbalových soutěží světa ubývá, a tak se její zástupci bojí o hodnotu televizních práv. Ani v Česku nenechávají internetoví piráti fotbalové byznysmeny v klidu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premier League (ilustrační foto)

Premier League (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Najít si přenos anglické Premier League zadarmo na internetu není žádný velký problém, řada webů je ilegálně nabízí. Diváci obvykle musí jen strpět hodně reklamy nebo komentář v exotickém jazyce, třeba arabštině.

Kromě reklamy na internetových serverech začali piráti vydělávat i prodejem speciálních settopboxů, na kterých se také dají přenosy bezplatně naladit. Proto se Premier League obrátila na policii, ta po celé Evropě provedla několik razií, zabavila počítače i set-top boxy a soudy už stihly rozdat podmíněné i finanční tresty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová Premier League bojuje proti pirátům, svůj boj začíná i Česko

Podobně daleko český boj s nelegálními přenosy není, ale majitel televizních práv na epojisteni.cz ligu, firma Pragosport, ho vede.

„Společnosti, kterým jsme prodali internetová nebo televizní zpráva, reklamují, že se na různých serverech objevují zápasy, které pocházejí z nelegálních zdrojů. Snažíme se kontaktovat provozovatele serveru, který to tak ze 70 procent okamžitě stáhne,“ říká Jaroslav Vacek z firmy Pragosport.

Kvůli nelegálním přenosům zatím nepadl žádný podnět k policii, několikrát už k němu prý ale bylo blízko. Vyhledáváním ilegálních přenosů a následným vyjednáváním jeden zaměstnanec Pragosportu stráví zhruba 60 procent své pracovní doby.

„Je to jako houby po dešti. Na jedné straně to někdo stáhne, na druhé se to objeví od někoho jiného,“ posteskl si Vacek.

V důsledku by to mohlo snížit cenu televizních a internetových práv české ligy, tak jak se o to obává anglická Premier League.

„Dnes jsou prvotním zákazníkem pro vrcholový fotbal placené kanály. A proč by měly někomu platit, když váš program potřebují prodávat a on je k dispozici zadarmo,“ vysvětluje představitel Pragosportu.

Jan Suchan, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme