Přímý postup českých klubů do hlavní fáze Ligy mistrů není v příštích letech reálný

Fotbalová Evropská liga má za sebou polovinu základních skupin. A ze tří českých zástupců jsou na postupových místech dva - Liberec a Sparta. Plzeň zatím ztrácí. Do pohárového koeficientu přidala mužstva polovinu možných bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty se radují z gólu v utkání na hřišti německého Schalke

Fotbalisté Sparty se radují z gólu v utkání na hřišti německého Schalke | Zdroj: ČTK

Pokud se týká přímo letošní sezóny, tak se Česká republika pohybuje kolem dvacátého místa.

Podstatnější je ale klubový pohárový koeficient za pět let - z něho se totiž počítá umístění, podle kterého se nasazují týmy z dané země do evropských pohárů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímý postup českých klubů do hlavní fáze Ligy mistrů není v příštích letech reálný

V příští sezóně bude mít Česko opět dva týmy v předkole Ligy mistrů, a tři v předkolech Evropské ligy. A Sparta, Plzeň a Liberec, teď hrají o možnost dostihnout Švýcarsko, které je dvanácté.

A právě tahle pozice už zaručuje jistotu startu v základní skupině Ligy mistrů, nejblíže tedy za dva roky. Moc reálně to ale nevypadá. České týmy by musely postoupit ze základní skupiny a ještě brát extra body za další kola play-off.

Navíc je potřeba koukat i za sebe, třeba na Řecko. Kluby tak musí bodovat, aby byla reálná účast v Lize mistrů v sezóně 2018/2019. Z koeficientu se totiž odečte nejstarší ročník (v tomhle případě 2011/2012), a Česko by se pak dostalo na vytoužené místo. Jenže to je ještě hodně daleko.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme