Případným bitvám chuliganů Slovanu a Sparty by měl zabránit prověřený letenský stadion

Už ve čtvrtek se do Prahy přestěhuje zápas, který v Bratislavě před necelými dvěma týdny vyvolal hodně emocí a bolesti. Odveta rizikového zápasu Evropské ligy mezi českým a slovenským mistrem se bude hrát na Letné - a to je také základní záruka toho, že by se nechutné scény z Bratislavy neměly opakovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion na Letné by měl být zárukou klidnějšího průběhu zápasu, než tomu bylo v Bratislavě

Stadion na Letné by měl být zárukou klidnějšího průběhu zápasu, než tomu bylo v Bratislavě | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Dlouhou dobu jsme nezažili, že by došlo k pronikání fanoušků hostů do ostatních sektorů. Letná je technicky vymyšlená tak, aby sektory mezi sebou byly neprodyšně oddělené,“ potvrzuje sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

„Bezpečnostní standardy jsou na jiné úrovni než na Pasienkách. Letenský stadion je konstruovaný pro velké mezinárodní zápasy a je prověřený i spoustou zápasů s Baníkem Ostrava nebo se Slavií,“ trochu hořce se pousměje při prohlídce možného ohniska čtvrtečních problémů Ondřej Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvalitu zabezpečení fanoušků se na letenský stadion vydal zjišťovat reportér Jan Kaliba

Ale desítky rizikových duelů české ligy i krocení například příznivců Feyenoordu Rotterdam nebo jiných vyhlášených nezbedů Evropy je teď užitečnou zkušeností. Dává víru i argumenty, že prázdná nárazníková zóna a přes dva metry vysoké, pevně ukotvené ploty válce na tribunách zabrání.

A hráči se možná nebudou muset podivovat nezvyklým radám, které si podle kapitána Sparty Davida Lafaty vyslechli v Bratislavě na stadionu Pasienky.

Kvůli řádění fanoušků hrozí Spartě uzavření stadionu. Za co přesně odpovídá, to ale neví

Číst článek

„Když se na takovém stadionu hraje pohár a před zápasem dostanete pokyn, že se může stát, že diváci mohou vběhnout na hřiště, abychom se běželi schovat do hlavní tribuny, nechápu to,“ divil se sparťanský kanonýr.

Plot oddělující jednotlivé sektory je | Foto: Jan Kaliba

Na Letné by nic podobného hrozit nemělo, i když neexistuje mechanismus, jak zaručit, že si bojůvek chtivé party chuligánů, kteří se hlásí ke Slovanu nebo spřízněným a se Spartou znepřáteleným klubům, nekoupí vstupenky do jiných sektorů než toho určeného pro vlajkonoše hostů.

Právě část stadionu určená pro vlajkonoše je ale obecně nejrizikovější a její oddělení od zbytku stadionu pevným plotem je naprostým základem prevence průšvihu, jaký se stal v Bratislavě. Bez toho jsou pořadatelé víceméně bezmocní, i pokud by svou úlohu plnili svědomitě, jak teorie fotbalové bezpečnosti velí.

Na Letné může zasáhnout police dříve

Další rozdíl mezi zajišťováním klidných podmínek pro fotbal před dvěma týdny na stadionu v Bratislavě a proti tomu na letenských tribunách během chystané odvety je spolupráce s policií.

„Na rozdíl od Slovenska máme v Čechách výhodu, že přímo na stadionech jsou policisté, kteří při jakémkoli incidentu společně s lidmi z klubu bezprostředně řeší situaci a jsou případně připraveni klubu pomoct,“ připomíná Ondřej Kasík.

Sparta navíc neplánuje vířit vášně tím, že by do hlediště mezi běžné diváky nepouštěla umírněné fanoušky ze Slovenska, což se v Bratislavě v opačném gardu dělo.

Základem pro návštěvu je ale koupit si vstupenky včas, v den zápasu už se na doporučení policie i Evropské fotbalové unie prodávat nebudou.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme