Přišli dát sbohem legendě. Jednomu Masopust daroval lístek na zápas, jiný si ho pamatoval z Chile

Přátelé i fotbaloví fanoušci se do armádního sportovního centra na Julisce přišli rozloučit s Josefem Masopustem. Smutečnímu aktu na hřišti Dukly přihlíželi jak Masopustovi spoluhráči z české ligy i z národního týmu, tak také diváci, kteří jeho výkony obdivovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stadionu Dukly Praha na Julisce se uskutečnilo poslední rozloučení s legendou českého fotbalu Josefem Masopustem

Na stadionu Dukly Praha na Julisce se uskutečnilo poslední rozloučení s legendou českého fotbalu Josefem Masopustem | Zdroj: ČTK

„Moje nejkrásnější vzpomínka je, když jsem měl ve dvanácti letech tranzistorové rádio u ucha a poslouchal v ranních hodinách pod peřinou přímý přenos finále z Chile,“ zahloubal jeden z příznivců české fotbalové legendy.

Podobných vzpomínek na Josefa Masopusta měli jednotliví fanoušci na tribunách hned několik, na jeho výkony, na to, jak jim jen ochotně podepsal knihu nebo jak pomohl v nesnázích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Josefa Masopusta vzpomínali při rozloučení na Dukle hráči i fanoušci mnoha generací

„Vzpomínku na něj mám krásnou, je to 25 let a hráli jsme mezistátní zápas v Norsku. Přijeli tam fandové v dresech Hradce Králové, Sigmy Olomouc, Sparty, Baníku Ostrava, no a byl tam jeden blázen v dukláckém… Přišel za mnou a ptal se mě, jestli mám vstupenky. Když jsem řekl, že ne, tak přišel se čtyřmi vstupenkami zadarmo. Byl to krásný zážitek, duklák pomohl duklákovi.“

Spoluhráči i fanoušci se loučili s Josefem Masopustem přímo na Julisce

Číst článek

Na hlavní tribuně stadionu na Julisce bylo přibližně dvě stě obdivovatelů držitele Zlatého míče 1962. Mezi hosty na ploše před improvizovaným podiem seděli třeba Masopustovi bývalí spoluhráči z mistrovství světa v Chile, přátelé z Dukly nebo i reprezentanti nedávné minulosti, jako třeba Vladimír Šmicer.

„Vyhrál Zlatý míč a potom to už dokázal jako druhý Čech jen Pavel Nedvěd. Byl dobrý v tom, že uznával současné fotbalisty. Starší hráči vždycky říkají: ‚Za nás se to hrálo takhle.‘ On byl hodně skromný, nikdy nemluvil o sobě, spíš poslouchal nás,“ ocenil Masopustův přístup Vladimír Šmicer.

„Josef Masopust udělal v Chile našemu fotbalu ve světě jméno. Byl profesorem fotbalu, dával rady všem našim hráčům. Na to nikdy nemůžeme zapomenout, že máme takového fotbalistu,“ zdůrazňuje Adolf Scherer, Masopustův spoluhráč z národního týmu.

Scherer obdivoval velikost a krásu smutečního obřadu, na který přišlo několik set hostů a který doprovázely vojenské pocty Josefu Masopustovi. „To jsem ještě nikdy neviděl, neslyšel a nezažil. To je něco neuvěřitelného. Na to nikdy nezapomenu,“ říká.

„Takové rozloučení asi nikdy jindy nebude. Byla to veliká věc,“ dodává další účastník stříbrného šampionátu v Chile Josef Kadraba.

Josef Masopust | Foto: Český rozhlas

Martin Charvát, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme