Problémy fotbalových velmocí v kvalifikaci ME

Srpnovým prologem kvalifikace mistrovství Evropy 2012 bylo vítězství Estonska 2:1 nad Faerskými ostrovy, dnes večer budou mít sólo fotbalisté Izraele a Malty, ale zítra už se boje o postup do Polska a na Ukrajinu rozeběhnou naplno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA EURO 2012

UEFA EURO 2012 | Foto: UEFA

Zasáhnou do nich i všechny velmoci evropského fotbalu. A některé z nich ne právě v ideálním rozpoložení. Minulá kvalifikace lehce naznačovala, že oblíbená fráze fotbalistů, podle které je každý soupeř těžký a nebezpečný, přestává platit. Aspoň v případě těch nejlepších, kteří příliš problémů neměli.

Na mistrovství světa suverénně postoupily Španělsko, Nizozemsko, Anglie, Itálie i Německo. Jenom Francouzi museli do památné baráže s Irskem, proti kterému hrál Thierry Henry v rozhodující chvíli házenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy fotbalových velmocí v kvalifikaci ME

Pro právě startující kvalifikaci si ale pohodu uchovaly pouze Španělsko, Nizozemsko a Německo. Aby ne, když v tomto pořadí obsadily v Africe první tři místa. Anglie sice dokázala aspoň postoupit ze skupiny, jenže nic hezkého nepředvedla a po debaklu od Němců zmizela aura Fabia Capella coby trenéra-zachránce úplně.

Kritika v Anglii

Rázem vypluly na povrch problémy. Capello kritizoval opory týmu, které oporami nebyly, a nepříjemná slova se mu z anglických médií vracela jako bumerang. Teď se Angličané ze všech sil snaží, aby nebudili dojem rozklíženého souboru.

„Všichni za trenérem na sto procent stojíme, nálada je uvolněná a při vší úctě k našim soupeřům budeme spokojení jen v tom případě, že ve dvou úvodních zápasech kvalifikace získáme šest bodů,“ říká záložník Gareth Barry.

Ten už se v reprezentaci nepotká s brankářem Robinsonem ani stoperem Brownem, kteří za podivných okolností skončili. Pro úvod kvalifikace naívc nejsou k dispozici další stopeři Terry s Ferdinandem ani záložník Lampard, a tak se Capello aspoň naoko udobřil s Ashleym Colem, který mu po zápase anglického superpoháru nepodal ruku.

Nová Francie

Tu naopak ve Francii podali řadě hráčů z týmu, který na světovém šampionátu spíš rebeloval než bavil diváky. Nový trenér Laurent Blanc nepovolal na přípravu s Norskem z neúspěšného mužstva nikoho, pro úvod kvalifikace si vybral jen devět mužů z Afriky.

Italové tam ukončili snahu o obhajobu titulu mistrů světa na poslední pozici základní skupiny až za Novým Zélandem a nový kouč Cesare Prandeli musí jindy velmi sebevědomým reprezentantům své země opakovat, aby byli mentálně silní, i před zápasem v Estonsku. Pro týmy, které si chtějí vyšlápnout na tradiční velmoci, může být kvalifikace fotbalového Eura velmi zajímavá.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme