První derby pražských 'S' skončilo bez gólu. Přátelská rivalita trvá už 120 let

Jsou věci, které k sobě prostě patří, a tato láska i nenávist trvají na den přesně už 120 let. Dne 29. března roku 1896 se proti sobě vůbec poprvé postavily fotbalové jedenáctky Slavie a Sparty a založily tím rivalitu, která dodnes rozděluje velkou část fanoušků v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Derby pražských "S"

Derby pražských "S" | Foto: fotbalportal.cz

První derby pražských „S“ se hrálo na Císařské louce nedaleko Smíchovského nádraží.

Sparťané dali gól, se kterým ale slávisté nesouhlasili, a v hospodě, kde se podle tehdejších zvyklostí duely dohrávaly, se nakonec kapitáni obou celků a rozhodčí a propagátor snad všech sportů té doby Josef Rössler-Ořovský shodli na výsledku 0:0.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně 120 let trvá rivalita dvou největších českých fotbalových klubů Sparty a Slavie. Více Jaroslav Plašil

Už v té době to tedy mezi oběma „S“ zajiskřilo. „Rivalita je tam od první chvíle, dokonce taková intuitivní. Prostě si nějak padli jako soupeři do oka a bylo to na světě,“ říká uznávaný historik Miloslav Jenšík.

Následovaly události, které rivalitu Sparty a Slavie ještě vyhrotily, od podezření z udavačství po přetahování klubových opor a hrubé fauly na hřišti. Ale také přišly chvíle, kdy si fandové obou celků padli do náručí.

„Slavné podzimní derby na Strahově v roce 1965, kdy Sparta vyhrála ligu a Slavia druhou ligu a vrátila se definitivně až po naše časy do nejvyšší soutěže. Fanoušci obou klubů si div nepadali do náručí, v hledišti vládla až bratrská euforie dvou táborů, jako by velikánské smíření,“ popisuje Jenšík.

Zkrátka i tady si fanoušci či fotbalisté Sparty a Slavie připomněli, že se mohou navzájem i nenávidět, ale že jeden druhého potřebují.

„Ani jeden z klubů by nebyl tak slavný, kdyby neměl věčného rivala, se kterým se pořád pere,“ připomíná respektovaný fotbalový historik.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme