Real Madrid má vrátit 18 milionů eur. Evropská komise potrestala i Barcelonu

Real Madrid, FC Barcelona a další fotbalové kluby musí podle Evropské komise Španělsku vrátit desítky milionů eur. Komise tak vyhověla stížnostem, že zmiňované velkokluby od států dlouhodobě dostávaly nelegální státní podporu, což diskriminovalo ostatní týmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Santiago Bernabeu

Santiago Bernabeu | Foto: Miroslav Bureš | Zdroj: Český rozhlas

„Použití peněz daňových poplatníků k financování profesionálních klubů může vést k nerovné soutěži. Profesionální fotbal je obchodní činnost a zapojení veřejných peněz musí být v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Ve zkoumaných případech to tak nebylo,“ vysvětlila Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž.

Nejvýrazněji finančně postižen má být Real Madrid, který má vrátit více než 18 milionů eur, tedy přes půl miliardy korun, nedovolené státní podpory. Jde o zisk z pozemků, které klub získal od města Madrid jako součást transakce z roku 1998.

O 13 let později ale madridská městská rada zjistila, že udělala chybu a klubu vyplatila nově naceněnou hodnotu pozemků, ta ale mezitím vzrostla o 5400 procent.

Obchod je ve Španělsku už dlouho kritizován jako nápadně výhodný pro Real. Evropská komise nyní rozhodla, že se jednalo o nedovolenou státní podporu.

Real Madrid proto musí sehnat prostředky na vrácení peněz do veřejného rozpočtu. Údajně chce prodat ofenzivní hvězdu předloňského mistrovství světa Jamese Rodrígueze za 15 milionů eur.

Evropská komise vedla se španělskými kluby celkem tři vyšetřování. Zaměřila se také na daňová privilegie Realu Madrid, Barcelony, Athleticu Bilbao a Atlética Osasuna.

Tyto čtyři kluby těžily z toho, že byly považovány za neziskové organizace a spadaly do nižší daňové sazby. Do rozpočtů budou muset vrátit zatím neurčené částky od půl milionu do pěti milionů eur na klub.

Největší částku bude muset vracet Valencie, celkem přes 20 milionů eur za nedovolené záruky poskytnuté státní organizací za úvěry v době, kdy byl klub ve finanční tísni. Menší částky budou muset vracet i menší kluby z okolí Valencie - Hércules a Elche.

Ondřej Houska, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme