Reprezentanti o uprchlické krizi nemluví. Soustředíme se na fotbal, hlásí z Rakouska stoper Sivok

Třikrát přípravný zápas a pak už EURO s ostrým startem proti posledním mistrům Evropy Španělům. Česká reprezentace tuhle fotbalovou pouť zahájí dnes v 18 hodin duelem proti Malťanům. Je to první ze dvou utkání v rámci rakouského soustředění a Češi ho odehrají na místě, kde se alpská idyla mísí s palčivými problémy současné Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fotbalisté se připravují na EURO v podhůří rakouských Alp

Čeští fotbalisté se připravují na EURO v podhůří rakouských Alp | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Kolony jsou tu na dálničním přechodu pořád, říká srbský majitel rychlého občerstvení v Kufsteinu, a pokud bych z okresního města na severovýchodě Tyrolska chtěl podniknout výlet na německou stranu, určitě se prý mám držet na spolkové silnici.

Je to místní kolorit poslední doby, kvůli uprchlické krizi a zavedeným kontrolám projíždějících vozidel tady možná i leckdo z vás zažil dlouhé čekání, třeba při cestě z lyžařské dovolené. Na rozdíl od sněhu tahle řidičská komplikace nemizí a dál signalizuje problémy, které teď hýbou Evropou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu české fotbalové reprezentace sleduje v podhůří rakouských Alp reportér Jan Kaliba

Ale českým fotbalovým reprezentantům jsou dost vzdálené, i když třeba hrají v Německu nebo v Turecku, kde se uprchlická vlna projevuje velmi silně.

„Hodně lidí se mě na to ptalo. Prý by po Berlíně mělo být spoustu uprchlíků. Ale já jsem se s ničím takovým nesetkal. Žádnou zkušenost s tím nemám,“ říká hráč berlínské Herthy Vladimír Darida.

„My toho v Turecku máme hodně. Ale držel bych se fotbalu a nechtěl bych se k tomu moc vyjadřovat, promiňte“ odmítá zdvořile rozhovory Tomáš Sivok.

Čeští reprezentanti pojedou dnes z Kranzachu necelých 15 kilometrů po místních silnicích, takže je dlouhé kolony minou. Všichni jsou už zvědaví, jak si v zápase na malém stadionu pod majestátním hradem hned vedle řeky Inn povede kapitán týmu Tomáš Rosický.

„Hrozně mě to zajímá. Viděl jsem ho při tréninku a strach nemám. Je to neskutečné, rok nehrál a kdokoli jiný by se z toho dostával strašně dlouho. Ale když ho člověk vidí s balonem, je to radost. Modlíme se, aby byl zdravý, a uvidíme, jestli je na tom po fyzické stránce tak, aby zvládnul celých 90 minut. Herní kvalitu má ale obrovskou,“ říká stoper Tomáš Sivok.

Zapas Česko – Malta začne v rakouských Alpách v 18.00.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme