Ronaldo rozhodl penaltový rozstřel. Real udolal Atlético a vyhrál Ligu mistrů

Fotbalisté Realu Madrid načali druhou desítku vítězství v nejprestižnější fotbalové soutěži Evropy. Ve finále Ligy mistrů porazili v Miláně městského rivala Atlético 2:1 po penaltovém rozstřelu a triumf slaví znovu po dvou letech, opět po překonání stejného soupeře. Kouč 'bílého baletu' Zinedine Zidane je sedmým mužem, který Champions League vyhrál jako hráč i jako trenér.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Realu Madrid s trofejí pro vítěze Ligy mistrů. Získali ji pojedenácté

Hráči Realu Madrid s trofejí pro vítěze Ligy mistrů. Získali ji pojedenácté | Zdroj: Reuters

Na milánském stadionu San Siro připravili hudební předkrm finále Ligy mistrů Alicia Keys či Andrea Bocelli, pak už se ale rozehrál „bílý balet.“ První obrovskou šanci připravil Gareth Bale z přímého kopu Casemirovi. Záložníkovi Realu ale zkazil radost reflexivní zákrok slovinského brankáře Oblaka v brance Atlética.

Na první branku se tak čekalo ještě o chvíli déle. Konkrétně v 15. minutě, když Bale prodloužil Kroosův centr do prostoru malého vápna, kde byl v hraniční ofsajdové situaci připraven Sergio Ramos. Protesty hráčů v pruhovaném byli marné, Real si zajistil poločasové vedení.

Svěřenci Diega Simeoneho dostali obrovskou šanci k vyrovnání na začátku druhého poločasu. Fernanda Torrese v pokutovém území fauloval stoper Pepe a anglický rozhodčí Clattenburg nařídil penaltu. Antoine Griezmann ale velký okamžik neustál a napálil míč do břevna.

Prosadit se mohli i stopeři Atlética. Po Kokeho rohovém kopu byli Godín a po něm i Savić ve střelecké pozici těsně před Navasovou brankou. První promáchl, druhý zakončil těsně vedle.

Atlético muselo útočit a Real hrozil z protiútoků. V to nejnebezpečnějším vysunul Luka Modrič Karima Benzemu, jenže ten si navedl míč příliš blízko k brance a dal Oblakovi další možnost vyniknout.

Ronaldo v 78. minutě propásl možnost stát se prvním hráčem v historii, který vstřelí gól ve 3. finále, jenže po Baleově vysunutí trefil pouze brankáře. Velšan pak Oblaka obešel, jenže na brankové čáře zaskočil Savič.

A z protiútoku přišlo vyrovnání. Juanfran poslal prvním dotekem přesný centr přesně do prostoru, kde stál Yannick Ferreira-Carrasco. Střídající hráč zvládl těžkou pozici, vyrovnal a poslal zápas do prodloužení, potažmo penaltového rozstřelu.

Během třiceti minut navíc byl na fotbalistech obou týmů znát úbytek sil. Real, který už nemohl střídat, skoro vůbec nenapadal. Ronalda i Balea totiž trápili křeče. Bílí tak čekali hlavně na penaltový rozstřel.

Drama vyvrcholilo přímými souboji střelců proti brankářům. Vasquéz, Marcelo, Bale, Ramos i Bale proměnili penalty jistě k pravé tyči. Podobně si vedli i první tři střelci Atlética, ale pak Juanfran trefil tyč a Cristiano Ronaldo rozhodl.

Po dvou letech porazil znovu stejného soupeře a Atlético si tak na svou premiérovou radost musí počkat. Svůj první velký trenérský úspěch slaví také Zinedine Zidane, který je sedmým mužem v historii, který Ligu mistrů vyhrál jako hráč i jako kouč.

Finálové utkání fotbalové Ligy mistrů v Miláně:
Real Madrid - Atlético Madrid 1:1 (1:1, 1:0), na penalty 5:3
Branky: 15. Ramos - 79. Carrasco. Penalty proměnili: Lucas Vázquez, Marcelo, Bale, Ramos, Ronaldo - Griezmann, Gabi, Saúl Ňíguez. Neproměnil: Juanfran. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Carvajal, Navas, Casemiro, Ramos, Danilo, Pepe - Gabi, Torres. Diváci: 80.074.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme