Rosického nekopíruje, svou 'šajtli' může Pospíšil předvést proti Slovensku

Slovenský národní tým je v kvalifikaci suverénní a společně s Anglií jako jediný v Evropě ještě neztratil ani bod. K přípravnému zápasu teď na Slovensko míří český výběr. Největší hvězdy chybí, šanci ukázat se tak dostanou hráči z domácí soutěže. Mezi nimi i jablonecký záložník Martin Pospíšil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Pospíšil

David Pospíšil | Foto: FK Baumit Jablonec nad Nisou

„Když jsem byl v Olomouci, měl jsem v tu sezoou podobnou formu. Akorát jsem byl o dva roky mladší a měl jsem kolísavou výkonnost, teď jsem vyspělejší,“ srovnává Martin Pospíšil.

Jablonecký záložník hrál zatím v reprezentaci jenom proti Slovensku, ještě v éře Michala Bílka na podzim roku 2012 dostal šanci předvést svůj talent v závěrečných minutách přípravného duelu. Čeští fotbalisté tenkrát vyhráli 3:0 a Pospíšil šel na trávník jako poslední náhradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

S alternativou za Tomáše Rosického, jabloneckým Martinem Pospíšilem, mluvil před odjezdem na Slovensko reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Je to i o tom, že cítíte důvěru jak od trenéra, tak od kluků z mančaftu, snaží se mi dávat hodně balonů. Vyhovuje mi to. Mám rád, když je na mě vytvářený tlak a cítím, že jsem důležitý pro tým,“ přemýšlí 23letý záložník, který pravidelně nastupuje pod koučem Šilhavým v Jablonci.

Ze zápasů si odnáší vysoká hodnocení a často v nich udivuje i přihrávkami vnějším nártem, takzvanou šajtlí, kterou se snaží překvapovat soupeře podobně jako třeba reprezentační kapitán Tomáš Rosický.

„Už odmala šajtli používám. Ne proto, že bych chtěl Tomáše kopírovat, ale protože se mi s ní hraje dobře. Beru to jako jednu ze svých předností. Je to rychlé a soupeř na to málokdy zareaguje,“ vysvětluje.

Reprezentační oporu sice nenapodobuje, ale přiznává, že se od Rosického velmi rád učí. Týden na srazu národního týmu se v tomto směru snaží maximálně využít.

Nejlepší hráče máme v Chelsea a Arsenalu, uznává Lafata

Číst článek

„Vidět na tréninku ‚Rosu‘ a podobné hráče, to je pro mě motivace se pořád zlepšovat. Hlavně jsem ho snad nevidět ztratit balon. Je neskutečné, jaké má vedení, a jsem rád, že po jeho boku můžu trénovat,“ cení si Martin Pospíšil.

Skutečný Tomáš Rosický už teď k přípravnému utkání na Slovensko necestoval, český kapitán se od národního týmu podobně jako Petr Čech, fotbalista roku 2014 David Lafata a obránce David Limberský odpojil po kvalifikačním duelu s Lotyšskem.

Martin Pospíšil, který reprezentační desítku stylem hry připomíná, se ale v Žilině objeví a možná dostane šanci v zápase, který i mladší generace vnímají prestižněji. „Vnímáte, že je to soused. Rivalita tam prostě je.“

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme