Rozbil stereotypy, vzpomíná na Pavla Vrbu současný trenér Žiliny

Čeští fotbalisté si od půl deváté večer zahrají prestižní derby proti Slovensku. V Žilině bude vyprodáno a tamní fanoušci se těší také kouče Pavla Vrbu. Český trenér roku má v sousední zemi velké jméno. V Púchově dostal vůbec poprvé v kariéře šanci pracovat jako hlavní trenér, v Žilině později už jako zkušenější kouč dotáhl tamní klub k mistrovskému titulu a evropským pohárům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér MŠK Adrián Guľa na stadionu v Žilině

Trenér MŠK Adrián Guľa na stadionu v Žilině | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Pavel Vrba rozbil stereotypy, což bylo strašně důležité pro kabinu. Přinesl nové prvky, jiné vidění fotbalu. Výrazně zkvalitnil organizaci hry a z průměrného mužstva, hráčů, kteří nebyli nadstandardní, udělal silný tým,“ vzpomíná trenér fotbalistů Žiliny Adrián Guľa.

Stěny jeho pracovny jsou plné motivačních vzkazů, to tady ještě za časů Pavla Vrby nebylo. Vysoký čtyřicátník, který kdysi hrával i v Česku, jde svou vlastní cestou, i tak ale přiznává, že si právě od českého reprezentačního kouče hodně vzal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zážitky s trenérem Pavlem Vrbou zavzpomínal současný kouč Žiliny Adrián Guľa

„Už když jsem hrál, psal jsem si tréninky a způsoby cvičení, které se mi líbily. U Pavla Vrby se mi toho líbilo strašně moc. Všechny ty způsoby, jak naučit hráče dělat v tréninku to, co bude potřebovat při zápase,“ vzpomíná na první angažmá dnes českého reprezentačního trenéra na Slovensku.

Nepotkávali se jen v šatně. „Jednou se mužstvo dostalo do slepé uličky. Navrhl jsem mu, jestli bychom nemohli jít do sauny, že s ním chci něco probrat. Zaujalo mě, že šel, sedli jsme si a pomohlo to nám i mužstvu. Je schopný poslouchat a vůbec se to nezměnilo, i když je to velký trenér,“ přidává dnešní kouč slovenského týmu další zážitek.

Během procházky po stadionu si vzpomene i na další a některé už jsou i z doby, kdy Pavel Vrba trénoval v Plzni.

„Na studiu pro licenci v Praze byl plán, že Pavel Vrba bude mít přednášku v 8 ráno. Večer předtím dohrávali zápas LM a postoupili. V hlavě mi blesklo: ‚Neexistuje, aby přišel.‘ Celý stadion mu aplaudoval, získali historický postup a ten frajer tam druhý den v 8 ráno seděl připravený se sestříhaným videem,“ líčí další příhodu.

Vrba se vrací do Žiliny. Tamní tým dostal jako trenér do pohárů

Číst článek

„Tento profesionalismus a pokora jsou jeho mimořádně silnými vlastnostmi,“ chválí Pavla Vrbu

Na žilinském stadionu ještě najdete fotky připomínající úspěšné působení českého kouče na Slovensku, a tyto vzpomínky jistě hodně ožijí večer, kdy se Pavel Vrba Pod Dubňom představí jako trenér české reprezentace. Náš web ho od půl deváté celé vysílá na streamu.

Stadion Pod Dubňom | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme