Rozhodčí budou nově soudit i sebe. Nová komise jim nařídila zpracovávat sebereflexi

Zázračná kouzelná hůlka českého fotbalu, Polák Michal Listkiewicz slibuje, že z fotbalových rozhodčích bleskově udělá respektovanou profesní skupinu. Předseda nové komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky poprvé veřejně vystoupil a rovnou představil i několik novinek, které mají do tajemného světa sudích vnést světlo – jednou z nich je například hodnocení vlastních výkonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz poděkoval i těm, kteří hlasovali proti jeho zvolení

Nový předseda komise rozhodčích Michal Listkiewicz poděkoval i těm, kteří hlasovali proti jeho zvolení | Zdroj: ČTK

Listkiewicze netrápí, že byl do funkce předsedou komise rozhodčích zvolen jen díky těsné většině hlasů ve výkonném výboru.

„Chci poděkovat těm, co pro nás hlasovali, i těm, co byli proti nám. Je to pro nás motivace, aby pro nás za rok hlasoval celý výkonný výbor,“ řekl na úvod Polák.

Třiašedesátiletý bělovlasý elegán pod stolem listoval maličkým česko-polským slovníkem a do mikrofonů mluvil směsicí obou těchto jazyků. Občas si knížečkou nebo kolegy nechal napovědět, ale to podstatné zvládl říct sám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový předseda komise rozhodčích Polák Michal Listkiewicz hodlá prostředí mezi českými fotbalovými sudími ozdravit

A také tvrdil, že ví, jak komunitě českých rozhodčích zlepšit pověst. „U nás v Polsku byla s rozhodčími spousta problémů, i korupce. Trvalo to dva roky. Tady to musí zmizet do konce roku,“ řekl Listkiewicz.

Tím, kdo mu napovídal a bude to dělat pravidelně, je Petr Mlsna – místopředseda komise, která zavádí nové pořádky.

Nejde přitom jen o osmnáct nováčků v listině arbitrů pro první a druhou ligu. Komise také plánuje obnovit veřejná hodnocení rozhodčích, sudí nově mohou po zápasech dávat rozhovory a hlavně – po každém utkání za domácí úkol vypracují a odevzdají hodnocení vlastního výkonu.

„Rozhodčí by měl říct, proč danou chybu udělal. Protože špatně stál nebo protože došlo ke špatné spolupráci mezi hlavním rozhodčím a jeho asistentem, případně protože měl špatný pohyb po hřišti. To je smysl sebehodnocení,“ říká Mlsna, který spolu s kolegy neprožívá vzorové předání moci nad českými sudími od minulé komise rozhodčích.

„Bohužel nějaké konkrétní písemnosti a dokumenty jsme nedostali, což je určitě škoda,“ lituje Václav Krondl, vedle Dagmar Damkové další řadový člen komise fotbalových rozhodčích, který ji v minulosti celou vedl.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme