Rusko pořádání MS ve fotbale zvládne, ale mám strach o atmosféru, myslí si tamní novinář

Zítra se dozvíme, jestli mistrovství Evropy vyhráli Francouzi, nebo Portugalci. Ale ani ne za dva měsíce začne nová fotbalová kapitola. Evropská část kvalifikace mistrovství světa 2018 startuje hned v prvních zářijových dnech a závěrečný turnaj podobného významu poprvé v historii bude hostit Rusko. Tedy země, která na letošním Euru ve Francii neudělala zrovna dobrou reklamu své fotbalové kultuře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský fotbalový novinář Ivan Židkov

Ruský fotbalový novinář Ivan Židkov | Foto: Jan Kalina

„Podle mě v současné době neexistuje. Mistrovství světa je ale velmi dobrý způsob na to, aby se nějaká vytvořila. Bojím se ale, že problémem bude atmosféra,“ říká skvělou češtinou Ivan Židkov, který je šéfredaktorem ruských novin a webu Sportsdaily.ru.

Židkov si ale myslí, že to, co se na rozdíl od atmosféry dá zařídit pokynem shora, to v Rusku fungovat bude. Už jen proto, že nejvíc na tomhle šampionátu záleží prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ruským novinářem o příštím MS ve fotbale mluvil Jan Kaliba

„Putin si dá záležet, takže věřím, že organizačně to bude dobré. V podstatě když budou Rusové chtít, tak můžou udělat docela hodně. Náš ruský problém je ale v tom, že do toho nechceme dát čas,“ líčí ruský novinář.

Do toho Ivan Židkov zahrnuje třeba i snahu zabránit případným teroristickým útokům, což bylo silné téma končícího evropského mistrovství ve Francii, a také v Rusku je potenciálních hrozeb dost.

„Řekněme, že se s nimi dá domluvit. To je můj osobní názor a vím, že nejenom můj,“ tvrdí šéfredaktor.

Z čerstvé zkušenosti právě s Rusy plynou ještě další dvě výzvy pro pořadatelskou zemi příštího velkého turnaje. Menší problém bude podle Ivana Židkova udržet na uzdě komunitu chuligánů, která ve Francii svými násilnostmi udělala ruskému fotbalu velkou ostudu.

Kapitán mistrů z Eura 76 Ondruš bude fandit domácím. Už roky žije ve Francii

Číst článek

„Myslím, že si to v Rusku nedovolí. Je to paradoxní, ale je to tak. Ve Francii využívali toho, že můžou něco udělat, stejně jako Angličani. Ale kvůli tomu, že se to tam bude hodně hlídat, neočekávám velkou atmosféru. Bude tam hodně policistů,“ předvídá Ivan Židkov.

Horští to prý bude se samotným fotbalem - pro přestárlý ruský tým bylo letošní Euro naprostým propadákem.

„Moc pozitivně to nevidím. Mladí hráči nedostávají v ruské lize herní praxi. I přesto ale dostávají strašně velké výplaty na to, aby se jim vyplatilo jít někam ven, kde by získávali evropské zkušenosti, které jsou velmi důležité. Nevěřím, že s tím jde udělat něco za dva roky,“ čeká Ivan Židkov v roce 2018 dobře zorganizovaný turnaj, ale žádný fotbalový festival, natož v domácím podání.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme