S Islanďany se radovali na trávníku dva prezidenti, trenér Anglie rezignoval

Fotbalová pohádka o elfech ze zapomenutého ledového ostrova pokračuje a stává se hitem mistrovství Evropy. Na Islandu se fotbalu věnuje jenom málo přes 20 tisíc registrovaných hráčů a právě tahle zemička po vítězství v Nice 2:1 vyřadila v osmifinále Eura zakladatele tohoto sportu Anglii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islandská děkovačka po zápase na fotbalovém EURU ve Francii

Islandská děkovačka po zápase na fotbalovém EURU ve Francii | Zdroj: Reuters

Málokdy jsou k vidění tak silné projevy upřímné radosti jako během poslední horké noci na Azurovém pobřeží. Jak po dvou gólech, kterými Islanďani do 18. minuty zvrátili vývoj zápasu po Rooneyho gólu z penalty, tak hlavně po závěrečném hvizdu, který zas o něco posunul hranice islandského sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Překvapivý obrat, po kterém Island v osmifinále ME porazil Anglie, sledoval reportér ČRo Jan Kaliba

„Porazit Anglii, to je něco fantastického. A dostat se mezi osm nejlepších v Evropě – úžasné!“ rozplýval se po zápase střelec vyrovnávací branky Ragnar Sigurdsson.

„Nejkrásnější na tom je, že nehrajeme jen pro sebe, ale pro naše fanoušky tady a pro lidi doma, co se teď asi pořádně opíjejí. Slunce u nás teď vůbec nezapadá, takže si tu party můžou užít pěkně venku a za světla,“ vzkazoval na sever 30letý obránce.

Jeho krajanům přímo v Nice pramálo vadilo, že slavili za tmy. Včetně dvou islandských prezidentů - toho dosluhujícího Olafura Grímssona i v sobotu nově zvoleného Gudniho Jóhannessona, kteří s fotbalisty skotačili přímo na trávníku.

Postup Islandu do čtvrtfinále rovnou při první účasti na mistrovství Evropy způsobil ve Francii konec jedné éry. Trenér Anglie Roy Hodgson, který s Anglií vypadl ve skupinové fázi posledního mistrovství světa a teď šokujícím způsobem v osmifinále Eura s Islandem, totiž téměř okamžitě po zápase rezignoval.

„Rád bych zůstal ještě dva roky, ale fotbal je výsledkovým byznysem. Po mistrovství mi stejně končila smlouva, takže přišel čas, aby se mladého, hladového a velmi talentovaného týmu ujal někdo jiný,“ dodal kouč, který Albion vedl 4 roky, a poděkoval hráčům, fanouškům i médiím.

Islanďany za dvojnásobný fotbalový brexit čeká odměna, o jaké se jim nesnilo. V neděli si zahrají na národním stadionu na pařížském předměstí St. Denis o postup do semifinále Eura proti domácí Francii.

Roy Hodgson po zápase poděkoval a rozloučil se s reprezentací | Foto: Reuters

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme