Samostatnost české fotbalové ligy se blíží. Odkladů se nebojím, říká šéf svazu Pelta

Samostatnost české ligy na Fotbalové asociaci se zřejmě znovu přiblížila. Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta si myslí, že se situace okolo jednání uklidnila a ubylo emocí. K určitým závěrům by se mohlo dojít už na únorovém výkonném výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

„Jsme v situaci, ve které máme dva měsíce na to, abychom si řekli, že máme vše vyjasněné po legislativní a finanční stránce,“ říká Miroslav Pelta.

Jednání ale ještě budou pokračovat. Musí se dořešit vztah mezi výkonnostním a profesionálním fotbalem, počet zástupců ligy ve výkonném výboru Fotbalové asociace a otázky finančního rázu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká liga se brzy osamostatní, ale diváci si za televizní přenosy v budoucnu připlatí, říká předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta

Všechno pak musí schválit výkonný výbor a některé věci také valná hromada. Členové samostatné ligové soutěže se pak podle Pelty musí dohodnout na rozdělení pravomocí.

„Musíme si říct, jak se to bude řídit a kdo se bude o co starat. Nejsme ale nyní v nějaké časové tísni, takže se nebojím toho, že bychom pak museli tvrdit, že to nespustíme od 1. 7. 2016 z důvodu nějakých nedohod mezi zúčastněními stranami,“ myslí si předseda Fotbalové asociace, který vlastní jablonecký klub.

Rozhodně ale neuvažuje o tom, že by se případně ucházel také o post šéfa samostatné ligy.

V Newcastlu se uskutečnila zádušní mše za zesnulého brankáře Pavla Srníčka

Číst článek

Miroslav Pelta je toho názoru, že hlavním úkolem nového lídra bude sehnat finance, aby došlo k nárůstu příjmů klubů. Sám ale byl vždycky spíš opatrný v tom, že podobnou věc zaručí samostatnost soutěže.

„Jsem spíš konzervativní, protože jedna věc jsou sny a druhá věc je realita. Je potřeba si říct, že doba není úplně jednoduchá. Na druhou stranu se na mediálním trhu objevují noví hráči. Jedinou šancí na zvýšení příjmu pro kluby je, že bude v budoucnu větší výnos z prodeje televizních práv,“ přiznává zkušený fotbalový funkcionář.

A Miroslav Pelta vidí v tomhle směru jedinou cestu - přesun ligových zápasů pouze na placené televizní kanály.

„Fotbal budou muset zaplatit konzumenti a to budou diváci. Myslím, že to není pro obyčejného člověka dobrá zpráva, ale je to jediná možnost jak udržet konkurenceschopnost českého klubového fotbalu. Jsme totiž jedna z mála zemí, kde se veškeré přenosy, včetně mezinárodních soutěží jako je Liga mistrů, vysílají na veřejně dostupných televizí,“ dodal Miroslav Pelta.

Mirko Vasić, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme