Šéf UEFA Platini chce změnit pravidla. Volá po bílé kartě i pěti střídáních

Bílou kartu ve fotbale chce zavést současný šéf UEFA Michel Platini. Napsal to ve své nové knize. Po udělení karty, které by hráči dostávali za nevhodné diskuze s rozhodčími, by následovalo desetiminutové vyloučení. Po uplynutí časového limitu by se potrestaný hráč mohl vrátit zpátky do hry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident UEFA Michel Platini ukazuje jméno Dublinu, jednoho z pořadatelů z mistrovství Evropy 2020

Prezident UEFA Michel Platini ukazuje jméno Dublinu, jednoho z pořadatelů z mistrovství Evropy 2020 | Zdroj: Reuters

Šéf Evropské fotbalové asociace také plánuje nevylučovat hráče při penaltovém faulu a během zápasu chce umožnit střídání až pěti hráčů. „Michel Platini je automatem na nápady, v poslední době z něho padá jeden za druhým,“ podotýká Štěpán Filípek, zástupce šéfredaktora deníku Sport.

Bílé karty by podle něj zápasy akorát znepřehlednily. „Rozhodčí mají díky žlutým a červeným kartám dostatek nástrojů na to, aby si na hřišti udělali pořádek a by se zápas vyvíjel férovým způsobem. Hráče lze postihovat za nevhodné chování už nyní,“ myslí si fotbalový expert.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke změnám v pravidlech, které chce prosadit prezident UEFA Michel Platini, se vyjádřil fotbalový expert Štěpán Filípek

Na hřištích jsou ovšem k vidění závažnější nešvary, které kazí image celému fotbalu. Zejména pak filmování.

„Mělo by se postihovat velmi přísně,“ má jasno Filípek, který vidí i další problémy. „Myslím, že nejsou dostatečně trestány brutální fauly a problémem je i rozdílný metr rozhodčích, v tom ale hraje roli lidský faktor,“ dodává.

Platini rovněž navrhuje netrestat tým vyloučením hráče, když bude po faulu nařízena penalta.

„Za tento nápad se musím postavit, často se totiž tresty nakupí. Nicméně červenou kartu bych při závažných faulech zachoval. Nesmělo by to vést k opačnému extrému, že po hrubém faulu v šestnáctce dojde jen k penaltě,“ varuje zástupce šéfredaktora deníku Sport.

Podle Filípka není veřejnost k těmto změnám příliš nakloněna. „Volá se hlavně po zavedení videotechniky, nejen kvůli hlídání brankové čáry, ale i v případě ofsajdů a dalších situací. Zvláště, pokud jde o mistrovství Evropy, světa a další velké šampionáty,“ uzavírá fotbalový odborník.

Vladimír Kroc, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme