Slávistky prověří 'Pelé v sukni'. Fotbalistku Martu pražská zima po letech ve Švédsku nepřekvapí

Jedna z nejlepších fotbalistek všech dob - Marta - se dnes představí v Česku. V úvodním osmifinále Ligy mistryň totiž pražská Slavia hostí švédský Rosengärd za který brazilská reprezentantka nastupuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta, jedna z nejlepších fotbalistek historie

Marta, jedna z nejlepších fotbalistek historie | Zdroj: Reuters

Často ji přirovnávají ke slavnějším krajanům - Pelému, Romáriovi nebo Ronaldovi. „Pelého jsem bohužel nikdy neviděla hrát. Romária s Ronaldem už ano, ale i tak se to špatně srovnává. Netroufnu si říct, kdo je lepší, ani komu se při hře víc podobám. Nicméně všechno jsou to velcí hráči a pro mě je obrovská čest, když mě k nim někdo přirovnává," říká fotbalistka Marta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slávistky dnes čeká jedna z nejtěžších soupeřek, které lze ve světě ženského fotbalu potkat

Ve třiceti letech nejlepší střelkyní v historii brazilské ženské reprezentace, drží rekord i v počtu gólů na světových šampionátech.

Jejím vzorem v mládí, byl ale někdo jiný. „Když jsem byla malá, hrozně se mi líbil Rivaldo. Toho jsem hodně sledovala a snila o tom, že jednou budu nastupovat v reprezentaci, i na stejném postu jako on,“ vzpomíná dvojnásobná stříbrná medailistka z olympijských turnajů.

„V dnešní době fandím Cristianu Ronaldovi, který i když je nejlepší, pořád na sobě maká. Chtít být stále nejlepší a přitom se zlepšovat, to obdivuji nejvíc."

V Praze je Marta poprvé a podle jejích slov se jí hlavní město líbí. A ani nízké teploty, které tu aktuálně panují, už jí nějaký čas nevadí. „Tady to ještě jde, jsem zvyklá na větší zimu. Člověk si zvykne, když žije 10 let ve Švédsku," směje se sedminásobná mistryně tamní soutěže zachumlaná v kulichu.

Její kvality dnes pozná fotbalová Slavia v Lize Mistryň. Zápas s Rosengårdem začíná v půl sedmé večer na stadionu Viktorie Žižkov.

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme