Slavný Brazilec Cafu: Trenér Dunga vybral ty nejlepší

Před pár dny oslavil čtyřicítku, ale dodatečný dárek v podobě titulu mistra světa ke svým kulatinám nedostane. Bývalý reprezentační kapitán Cafu se musel v Jižní Africe smířit s tím, že jeho Brazílie vypadla už ve čtvrtfinále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Brazílie (ilustrační foto)

Fotbalisté Brazílie (ilustrační foto) | Foto: Filip Šedivý | Zdroj: Český rozhlas

Úspěšnějšího fotbalistu od doby Pelého mezi Brazilci skoro nenajdete. Marcos Evangelista de Moraes, kterého znají fanoušci pod jménem Cafu, nasbíral během své kariéry dost rekordů na to, aby ho jen tak někdo překonal. Tím spíš, když teď velcí favorité na zlato opouštějí šampionát už po čtvrtfinálovém zápasu s Nizozemskem.

„Vzpomínky jsou to neuvěřitelné, to je pravda, jen ty nejhezčí. Měl jsem štěstí, že jsem mohl být třikrát ve finále mistrovství světa, z toho u dvou vítězství. Na dvou šampionátech jsem byl kapitánem týmu a mám vůbec nejvíc reprezentačních startů – 143. Jsou to všechno hezké vzpomínky, ale jen vzpomínky. Na to, že bych teď měl ještě nastoupit, už se necítím, od toho jsou tam mladší. Ostatně ty nejlepší fotbalisty vybral kouč Carlos Dunga na šampionát,“ prohlásil Cafu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavný Brazilec Cafu: Trenér Dunga vybral ty nejlepší

Za slovem nejlepší si Cafu stojí, byť třeba mnozí fanoušci brazilskému kouči vyčítali, že nevzal do Jižní Afriky Ronaldinha. „Carlos Dunga je kvalitní trenér, a jsem si jistý, že vybral ty nejlepší fotbalisty podle svého přesvědčení, mezi které se zkrátka Ronaldinho nevešel, a jeho pravomoc musím respektovat!“

Bývalý brazilský reprezentační kapitán Cafu se v Jižní Africe věnuje některým sociálním programům, charitě, a vzhledem ke svému jménu také plní roli významného hosta na různých reklamních akcích. Třeba teď v Pretorii se ukázal na jednom fotbalovém turnaji pivovarských týmů.

Ghana je dobře organizovaná

Cafu je ale také fanouškem, byť po vyřazení Brazílie ne úplně nejveselejším, a také odborníkem. Takže třeba odpovídal na otázku, proč dokázala jen jedna africká země na svém kontinentu postoupit ze skupiny.

„Myslím, že si fotbalisté afrických zemí ještě málo věří, tedy na trávníku. Do svých federacích potřebují dostat ještě větší organizovanost. Pouze Ghana je v tomto směru výjimkou a není náhoda, že je zdaleka nejúspěšnější africkou zemí na šampionátu. Ostatní africké země mají pár velkých hvězd a výjimečných hráčů například Eto´o, Drogba, ale je to málo, jsou to jen jednotlivci. Narozdíl od Ghany, ta sice ztratila před šampionátem největší hvězdu Essiena, ale vytvořila jeden velký tým,“ myslí si Cafu.

Slavný Brazilec byl také týmovým hráčem, ale zároveň hodně úspěšným jednotlivcem. V roce 2004 ho jeden z nejlepších fotbalistů všech dob Pelé vybral do své stopětadvacítky nejlepších fotbalistů.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme