Sledovali jsme ONLINE: Češi vstoupili do bojů o EURO výhrou 2:1 nad Nizozemskem

Čeští fotbalisté začali kvalifikaci na mistrovství Evropy 2016 vítězstvím. Nizozemsko, tým bronzových medailistů z nedávného světového šampionátu, porazili 2:1 a zároveň se tak dočkali první výhry pod trenérem Vrbou. Rozhodující gól dal v nastaveném čase střídající Pilař, který zblízka dorazil míč do sítě po velkém nedorozumění v soupeřově obraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Pilař (uprostřed) se raduje z gólu, kterým rozhodnul kvalifikační zápas s Nizozemskem

Václav Pilař (uprostřed) se raduje z gólu, kterým rozhodnul kvalifikační zápas s Nizozemskem | Zdroj: ČTK

Celkem tři změny udělal trenér české reprezentace Pavel Vrba oproti základní jedenáctce z generálky se Spojenými státy.

Čechy proti Američanům trápila především slabá efektivita, a tu chtěl Vrba vylepšit nasazením útočníka Davida Lafaty, který ve středečním přípravném duelu nebyl k dispozici.

Sparťanský útočník se na hřišti potkal i s klubovými spoluhráči Lukášem Váchou a Bořkem Dočkalem. Naopak na lavičce tentokrát začali Václav Pilař, Petr Jiráček a Matěj Vydra.

Na post hlavního trenéra nizozemského výběru se po šestnáctileté přestávce vrátil Guus Hiddink a věhlasný kouč při svém comebacku přivezl do Prahy omlazený tým.

Zdravotní problémy připravily třetí celek světového šampionátu o stopera Vlaara a ofenzivní trojici Robben, Huntelaar, van der Vaart, což je v přepočtu na zkušenosti skoro 300 startů za národní tým a 86 gólů.


V otevřeném úvodním poločase se k šancím dostávaly oba týmy. Zatímco ale Nizozemcům při zakončení štěstí chybělo, Bořku Dočkalovi ne. Technický záložník se dostal ke střele po přiťuknutí Lafaty a krásnou šajtlí nedal Cillesenovi šanci.

Hosté, kteří stejně jako na světovém šampionátu v Brazílii hýřili směrem dopředu, byli nejblíže k vyrovnání těsně před přestávkou. Střídající Luciano Narsingh ale skákající přihrávku zkrotit nedokázal.

Georginio Wijnaldum si zpracovává míč před přihlížejícím Michalem Kadlecem | Foto: ČTK

Češi v druhé půli hrozili hlavně ze standardních situací, které po celý zápas rozehrávali velmi nápaditými signály. Po hodině hry si naběhl na zadní tyč Procházka, ale míč v těžké pozici špatně trefil. Také Nizozemci mohli udeřit ze vzduchu, Depayovu hlavičku v 79. minutě ale chytil Čech.

A ač se tempo oproti prvnímu poločasu na Letné ve druhé pětačtyřicetiminutovce zklidnilo, gólů bylo k vidění více.

Nizozemskou centrovanou před Čechem a hlavně nedůraz domácího celku zužitkoval hlavičkou na zadní tyč Stefan de Vrij. Více toho ale hosté před českou branku nepředvedli.

Svoji branku ovšem ohrozili. Konkrétně Janmaat, který srazil Dočkalův centr na tyč, od níž se míč odrazil k úplně volnému Pilařovi. A nabídnutou tutovku střídající hráč s přehledem proměnil.

Utkání kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:

Skupina A:
ČR - Nizozemsko 2:1 (1:0)


Branky:
22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni It.). ŽK: Procházka, Limberský - Martins Indi. Diváci: 17.946.

Sestavy:


ČR:
Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra). Trenér: Vrba.
Nizozemsko: Cillessen - Veltman (39. Narsingh), De Vrij, Martins Indi - Janmaat, Wijnaldum, De Jong, Blind - Sneijder - Van Persie, Depay. Trenér: Hiddink.

Kazachstán - Lotyšsko 0:0
Rozhodčí: Kružliak (SR). ŽK: Šabala, Zjuzins, Gorkšs (všichni Lot.).

Island - Turecko 3:0 (1:0)
Branka: 18. Bodvarsson, 76. G. Sigurdsson, 77. Sigthorsson. Rozhodčí: Bebek (Chorv.). ŽK: G. Sigurdsson, A. Skúlason - Gönül, Toprak, Turan. ČK: 60. Toprak (Tur.).

Skupina B:
Andorra - Wales 1:2 (1:1)
Branky: 6. Lima z pen. - 22. a 81. Bale. Rozhodčí: Vinčič (Slovin.).

Bosna a Hercegovina - Kypr 1:2 (1:1)
Branky: 6. Ibiševič - 45. a 73. Christofi. Rozhodčí: Aranovskij (Ukr.).

Skupina H:
Ázerbájdžán - Bulharsko 1:2 (0:1)
Branky: 54. Nazarov - 14. Micanski, 87. Christov. Rozhodčí: Jefet (Izr.).

Norsko - Itálie 0:2 (0:1)
Branky: 16. Zaza, 62. Bonucci. Rozhodčí: Mažič (Srb.).

Chorvatsko - Malta 2:0 (0:0)
Branky: 46. Modrič, 81. Kramarič. Rozhodčí: Bezborodov (Rus.). ČK: 31. Borg (Malta).

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme