Slováci vyhlíží historický postup na Euro, stačí vyhrát v Lucembursku

Zatímco čeští fotbalisté už mají jistou účast na mistrovství Evropy v příštím roce, Slováci o ni musí ještě dnes zabojovat. A to na půdě relativně slabého Lucemburska. Pokud vyhrají, zajistí si vůbec první postup na Euro v historii samostatného státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smutný slovenský fotbalista Marek Hamšík po prohraném kvalifikačním utkání s Běloruskem

Smutný slovenský fotbalista Marek Hamšík po prohraném kvalifikačním utkání s Běloruskem | Zdroj: Reuters

„Ve slovenském týmu je opatrná nálada. Po šesti vítězných zápasech v kvalifikaci za sebou měl už dvě možnosti rozhodnout o postupu. Nejdříve ale remizovali slovenští fotbalisté s Ukrajinou 0:0, ale vrásky přibyly zejména po páteční domácí prohře s Běloruskem 0:1,“ říká z dějiště zápasu reportér Slovenského rozhlas Vladimír Pančík.

„Nečekaná prohra rozhodila i hráče, kteří pak seděli až do čtyř hodin ráno na hotelu a rozebírali důvody prohry. Musíme věřit, že zaváhání hodili za hlavu a na utkání v Lucembursku budou připravení. Ani trenér Kozák z toho velké závěry nedělal.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Slovenska musí vyhrát v Lucembursku, aby bez ohledu na ostatní výsledky oslavili historický postup na mistrovství Evropy

„Chlapci odvedli, co bylo v jejich silách. Někomu se dařilo více, někomu méně, ale to není důvod k velkým zásahům do sestavy. Mužstvo po celou kvalifikaci odehrálo strašně moc kvalitních zápasů, takže nemáme důvod něco měnit,“ prohlásil trenér Kozák.

V utkání s Lucemburskem jsou ale Slováci jasnými favority.

„To je pravda, potvrzují to i výsledky v této kvalifikaci. Musíme si dávat pozor, ale samozřejmě je každému jasné, že náš soupeř nemá hráče z Liverpoolu, Neapole, milánského AC a dalších silných soutěží, jako je ruská, řecká, německá nebo česká,“ uznává roli favorita Pančík.

„Už jsme se vícekrát přesvědčili, že každý umí bránit. V každé zemi se fotbal posouvá dopředu. Uvidíme, s čím přijdou, ale mělo by to být v první řadě o nás. Musíme soupeři vnutit naši hru, na hřišti dominovat a potvrdit to góly,“ řekl obránce Liverpoolu Martin Škrtel.

Češi si s Nizozemskem zahrají ve slavné Amsterdam areně. Někteří poprvé

Číst článek

Varováním pro slovenskou reprezentaci může být prohra českých fotbalistů v roce 1995 v kvalifikaci v Lucembursku 0:1.

„Slováci mají podobnou zkušenost, ale čerstvějšího data. V kvalifikaci sice porazili Lucembursko na domácí půdě 3:0, ale v roce 2011 prohráli v přípravném utkání v Lucembursku 1:2. Bylo u toho více hráčů současného kádru, například i Vladimír Wiess,“ upozorňuje Vladimír Pančík.

„Bylo to úplně něco jiného a nemám na zápas nejhezčí vzpomínky. Jsme favority a musíme ukázat sílu kolektivu, kterou jsme ukazovali po celou kvalifikaci. Když budeme hrát jako doteď, tak vyhrajeme,“ věří Vladimír Weiss, že se slovenskému týmu podaří zvítězit a oslavit historický postup na Euro.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme