Slováci zdolali Rusko a slaví historickou výhru. Francie si zajistila postup

Počínaje dneškem na fotbalovém Euru odstartovala druhá třetina skupinové fáze. V prvním středečním duelu se z historicky první výhry na mistrovství Evropy radovali Slováci, kteří zdolali Rusko v poměru 2:1. Slovenští fotbalisté položili základy úspěchu již v prvním poločase, který ovládli díky pohledným gólům Weisse a Hamšíka. V Paříži Švýcarsko remizovalo s Rumunskem 1:1, zatímco Francie se díky výhře nad Albánii může těšit z postupu do osmifinále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovensko dnes na Euru oslavilo vítězství nad Ruskem

Slovensko dnes na Euru oslavilo vítězství nad Ruskem | Zdroj: ČTK

Slovenský kouč Ján Kozák se po neúspěšném zápasu s Walesem rozhodl udělat několik změn v sestavě. Pro dnešní duel s Ruskem ze základní sestavy vyřadil většinu hráčů, kteří působí v české lize – z původního kvarteta zůstal pouze gólman Matúš Kozáčik.

V prvním poločase se pak ukázalo, že změny jeho výběru pomohly, protože Slováci zažili snových úvodních 45 minut.

Fotbalisté si v Tours tamních pochoutek neužijí. Kuchař reprezentace si z Česka přivezl i suroviny

Číst článek

Jako první se pod zataženou střechou stadionu v Lille prosadil ve 32. minutě Vladimír Weiss, který od Marka Hamšíka dostal ideální přihrávku za obranu a posléze povedenou ranou překonal ruského brankáře Igora Akinfejeva.

V poslední minutě první půle se pak v pokutovém území krátce po rohovém kopu dostal k míči Hamšík, jenž z levé strany perfektně umístil míč k protilehlé tyči a zvýšil na 2:0.

Po přestávce měli míč na svých kopačkách častěji Rusové. Po většinu zápasu zodpovědná slovenská obrana si vybrala slabší chvíli v 80. minutě, kdy si osamocený Denis Glušakov naběhl na centr Olega Šatova a hlavou snížil na 1:2.

V závěru se ale Rusové již dalšího gólu nedočkali, takže Slovensko slaví důležité tři body. Na závěr skupinové části se Slováci v pondělí střetnou s Anglií, zatímco Rusové se pokusí uspět proti výběru Walesu.

Švýcaři remizovali s Rumuny a přiblížili se postupu do osmifinále

V prvních 45 minutách měli opticky více ze hry Švýcaři, ale Rumuni byli efektivnější. Hlavní podíl na tom měla situace z 18. minuty, kdy Stephan Lichtsteiner ve vápně fauloval Alexandra Chipciua a sudí nařídil pokutový kop.

Ten následně Bogdan Stancu s přehledem proměnil a svým druhým gólem na turnaji poslal Rumunsko do vedení.

Výsledkem 1:0 pro Rumunsko posléze první poločas i skončil.

Na začátku druhé půle již Švýcarům jejich aktivita přinesla kýžené ovoce, když v 57. minutě Admir Mehmedi z voleje trefil od skrumáže odražený míč a přesnou střelou srovnal na 1:1.

V závěru se do útoku snažily tlačit oba týmy, ale k další změně skóre už nedošlo. Švýcaři se díky zisku jednoho bodu za remízu vyhoupli do čela v tabulce skupiny A a jsou blízko historickému postupu, zatímco Rumuni drží třetí příčku.

Francie si zajistila výhru až v 90. minutě

Překvapivě dramatickou bitvu nabídl duel mezi domácími Francouzi a Albánci. V úvodní půli sice měli pozemní převahu hráči galského kohouta, Albánci však velmi dobře bránili, o čemž svědčí i fakt, že favorizovaní Francouzi v prvních 45 minutách nevystřelili ani jednou přímo na bránu.

V podobném duchu následně pokračovalo i druhé dějství. Albánci sice v 52. minutě trefili díky Elseidu Hysajovi tyč, nicméně za gólem se tlačili především Francouzi.

Ti byli blízko gólu například v 69. minutě, kdy hvězda Arsenalu Olivier Giroud orazítkoval tyč. S blížícím se závěrečným hvizdem tlak domácího výběru sílil, nicméně Francouzi stále pouze pokračovali v ostřelování albánské brány.

Trápení Francie skončilo až v 90. minutě, kdy Antoine Griezmann hlavičkou překonal Etrita Berishu a vystřelil pro svůj tým druhé vítězství na turnaji. Na konečných 2:0 pro domácí pak v šesté minutě nastavení upravil Dimitri Payet.

Domácí celek se tak může jako první celek radovat z postupu do osmifinále mistrovství Evropy.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:

Skupina B
Rusko - Slovensko 1:2 (0:2)
Branky: 80. Glušakov - 32. Weiss, 45. Hamšík. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Ďurica (Slovensko). Diváci: 38.989.

Skupina A
Rumunsko - Švýcarsko 1:1 (1:0)
Branky: 18. Stancu z pen - 57. Mehmedi. Rozhodčí: Karasev - Golubjev, Kalugin - Lapočkin, Ivanov (všichni Rus.). ŽK: Prepelita, Chipciu, Keserü, Grigore - Xhaka, Embolo. Diváci: 43.576.

Francie - Albánie 2:0 (0:0)
Branky: 90. Griezmann, 90.+6 Payet. Rozhodčí: Collum (Skot.) - MacGraith (Ir.), Connor - Madden, Beaton (všichni Skot.). ŽK: Kanté - Kukeli, Abrashi. Diváci: 63.670.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme