Slovan pustí v EL do sektoru Sparty pouze fanoušky české národnosti

Silná rivalita nikdy nerezaví a platí to i pro fotbalovou Spartu a jejího tradičního konkurenta z federálních dob Slovan Bratislava. Oba týmy si v Evropské lize po letech znovu zahrají soutěžní utkání, poprvé už příští týden ve čtvrtek na Slovensku. Kvůli historické nevraživosti a očekávanému zájmu fanoušků půjde o rizikové utkání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Sparty slaví mistrovský titul

Fanoušci Sparty slaví mistrovský titul | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Napětí stupňuje opatření Slovanu a slovenské policie, která nechce do sektoru pro fanoušky Sparty pouštět občany jiné než české národnosti.

Problém je v tom, že hranice mezi fanoušky a odpůrci Sparty a Slovanu rozhodně nekopíruje českou a slovenskou státní hranici. Sparta má své nepřátele v Česku, Slovan zase na Slovensku, a tak se třeba radikálnější fanoušci Plzně nebo Brna chystají do Bratislavy fandit Slovanu. Spartu zase chtějí na stadionu Pasienky podporovat spřízněné skupiny třeba z Nitry nebo z Košic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Jan Kaliba zjistil, že opatřením Slovanu pustit do sektoru Sparty jen české fanoušky, mohou vznikat problémy

Letenští chtěli svým sympatizantům ze Slovenska přenechat asi šestinu kapacity svého sektoru, jenže na pokyn slovenské policie a Slovanu Bratislava to dělat nemají.

Přidělené vstupenky sice může Sparta teoreticky prodat komukoli, jenže v praxi bude příští týden ve čtvrtek ke vstupu do sparťanského sektoru potřeba nejen platný lístek, ale i český pas.

„Je to jedno z opatření,“ připouští mluvčí Slovanu František Cho, že ve snaze zajistit bezpečnost na stadionu budou policie a pořadatelé rozdělovat diváky podle státního občanství.

Jenže paradoxně tím naopak mohou problémy vyvolat. Dá se totiž předpokládat, že slovenští přívrženci Sparty se budou chtít dostat mezi běžné diváky, což nemusí skončit dobře.

„Doufám, že všechno proběhne v pořádku, ale po dlouhé době jde o zápas Sparty proti Slovanu, k něčemu dojít může. Všude ve světě je normální, že fanoušci hostů jsou v jednom sektoru oddělení od domácích. Takhle budou naše fankluby promíchány s fanoušky Slovanu. Nikdo z nás netuší, co se z toho může vyklubat,“ naznačil Českému rozhlasu pod příslibem anonymity jeden z členů výboru občanského sdružení „Dvanáctým hráčem jsme my“.

To sdružuje sparťanské fanoušky, které se zatím bez odezvy snažilo zvrátit rozhodnutí Slovanu pustit do sektoru hostů jenom Čechy. Opatření slovenské strany považuje tento zdroj nejenom za kontraproduktivní a necitlivé, ale i za diskriminační.

„Slovan umožnil prodej vstupenek do svých sektorů fanouškům Plzně a Brna, kteří jsou se Slovanem spřátelení. Pro naše fankluby z Košic a Nitry to povoleno nebylo,“ dodává člen sdružení „Dvanáctým hráčem jsme my“.

Sparta rozhodnutí respektuje

Ani zástupcům samotného klubu z pražské Letné nepřipadá rozhodnutí slovenských partnerů nejšťastnější. Ale pokyn prodávat vstupenky do svého sektoru jenom Čechům Sparta skutečně dostala, a tak ho respektuje.

„Padly názory, zda by nebylo rozumnější fanoušky i jiných národností do našeho sektoru umístit. Finální rozhodnutí Policie Slovenské republiky a Slovanu Bratislava je jiné a my s tím musíme zacházet jako s faktem,“ říká šéf komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Takové jsou výsledky bezpečnostní schůzky v Bratislavě před zápasem pro fanoušky všeho druhu atraktivním a pro pořadatele rizikovým.

Slovan se Spartou se poprvé po více než dvaceti letech utkají v soutěžním zápase příští týden ve čtvrtek na Slovensku, 6. listopadu se pak duel s mnoha souvisejícími lákadly i problémy přestěhuje do Prahy.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme