Slovenská fotbalová reprezentace se dnes popere o přímý postup na ME

Souboje Česka a Slovenska na mistrovstvích světa v hokeji jsou pro fanoušky z obou zemí častou zábavou. Ve fotbale se týmy těchto dvou částí bývalé federace na velkém turnaji ještě nikdy neutkaly. Změnit se to může příští rok na mistrovství Evropy ve Francii, kde by poprvé v historii mohlo hrát jak Česko, tak Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský záložník Marek Hamšík byl ústřední postavou utkání v Bělorusku

Slovenský záložník Marek Hamšík byl ústřední postavou utkání v Bělorusku | Zdroj: Reuters

„Celé Slovensko žije fotbalem a je to naše zásluha, nás hráčů a trenérů. A tom bude i zápas proti Bělorusku, my musíme udělat ten důležitý poslední krok,“ cítí zodpovědnost k fanouškům Ján Ďurica.

Obránce Lokomotivu Moskva pamatuje i jedinou slovenskou účast na velkém turnaji, před pěti lety se účastnil MS v Jihoafrické republice. Tam ale chyběli čeští hráči, a tak první možnost vidět souboj Česko - Slovensko může být příští rok ve Francii. Slovákům stačí vyhrát příští týden v Lucembursku anebo ještě lépe už dnes doma proti Bělorusům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenští reprezentanti se utkají s Běloruskem o přímý postup na ME

„Bělorusové nemají o co hrát, ale je asi jasné, že radši pomůžou Ukrajině než nám. My víme, o co se hraje, a máme sílu na to, abychom zvládli zápas i s takhle nepříjemným soupeřem,“ vyhlíží první účast samostatného Slovenska na mistrovství Evropy aktuálně nejlepší střelec české ligy, útočník Michal Ďuriš.

Slováci se ale nejen těší, také cítí velkou zodpovědnost, protože by bylo neobyčejným fotbalovým hříchem tuto historickou šanci promrhat. Kvalifikaci rozjeli šesti vítězstvími v řadě, to se kromě nich povedlo už jenom Anglii. Pak sice prohráli ve Španělsku, ale remizovali s Ukrajinou, tím si ale zároveň vytvořili další dva "mečboly" pro nadcházející zápasy se dvěma papírově horšími soupeři.

„Všichni si uvědomujeme, že se utkáme se slabšími týmy, a proto je asi cítit i menší tlak. Víme, že když budeme pořád stejně, tak to zvládneme.“ Pokud to tak skutečně bude, je možné, ze se Vladimír Weiss a další slovenští reprezentanti stanou příští rok ve Francii jedním ze soupeřů Česka.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme