Slovenští fotbalisté budou mít proti Němcům i osobní motivace. K zápasu vyjedou z lázní

V kvalifikaci porazily mistry Evropy Španěly, teď jim v cestě za historickým úspěchem po rozdělení federace stojí mistři světa. Slovenští fotbalisti mají před sebou cestu do Lille a tam nedělní osmifinále evropského šampionátu proti Německu. A pro některé z nich to bude i zápas, který by tuze rádi vyhráli i kvůli osobní hrdosti a pro pocit zadostiučinění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Škrťel vypadl ze sestavy Liverpoolu, kde má německého kouče

Martin Škrťel vypadl ze sestavy Liverpoolu, kde má německého kouče | Zdroj: Reuters

„Je to specifické hlavně tím, že to jsou mistři světa. Němci jsou obrovská výzva,“ říká slovenský útočník Adam Nemec před osmifinálovým zápasem.

Němcem je 30letý fotbalista jen podle jména - tělem i duchem reprezentuje Slovensko. Ale v Německu strávil sedm let a hlavně naposledy v Unionu Berlín si nezahrál tak, jak by si představoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří Slováci mohou mít v osmifinále Eura osobní motivaci, zjistil reportér ČRo Jan Kaliba

Stoper Martin Škrtel sice v Německu nikdy nehrál, ale teď má v Liverpoolu německého trenéra a Jürgen Klopp ho skoro po osmi letech na Anfield Road zřejmě definitivně odstavil ze sestavy.

Slovenský kapitán mu za to nemůže přijít na jméno, jak plyne z jeho reakce na rýpnutí, které si směrem ke kolegovi Kloppovi po zápase s Anglií neodpustil kouč Slovenska Ján Kozák. „Co řekl na adresu toho pána, to je jeho věc. Já se k tomu vyjadřovat nemusím a nechci,“ vyhnul se otázce Škrtel.

Předvést se chce výkonem proti výběru Kloppovy domoviny, Škrtel by se jím rád přiblížil tomu z utkání proti Anglii, ve kterém Slováci jistili postup nehezkou, ale úspěšnou hrou na 0:0. Média v Británii pak psala, že se v zápase objevilo pět hráčů FC Liverpool a nejlepší z nich byl Slovák.

„Remizovali jsme s Angličany a nedostali od nich gól, to vždy povzbudí. Už v minulosti jsme zjistili, že když do zápasu dáme srdce, dokážeme porazit velká mužstva. Porazili jsme Španěly, Italy, Němce. Nevidím důvod, proč bychom měli jít do zápasu se strachem. S respektem ano, ale za vítězstvím“ velí kapitán Slovenska.

Připomněl také největší úspěchy poslední doby, ze kterých je právě přípravná výhra 3:1 v Německu těsně před tímto turnajem úplně nejčerstvější.

Slováci se na duel s Němci chystají ve městě, odkud za okupace nacistickým Německem Francii spravovala vláda generála Petaina, později odsouzeného k smrti za velezradu. Dnes je Vichy hlavně pýchou francouzského lázeňství.

Kromě tréninků si slovenští reprezentanti našli čas i na relaxaci. V lázeňském hotelu hráli Pétanque, zatímco kolem procházela většinou postarší klientela. Výprava je totiž ubytovaná hned vedle Celestýnského pramene, ten patří mezi studené, má 22 stupňů celsia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svou základnu má slovenský národní tým ve Vichy

Slováci by je mohli využít ve chvíli, kdyby je postihly zažívací problémy nebo kdyby se chtěli zkrášlit. „Nejvíc voda zabírá na tvář, kůži a estetické záležitosti. Obsahuje 17 minerálů a hodně stopových prvků. Hráčům jsem řekl, co všechno v tom je a když chtějí, mohou ji pít. My potřebujeme spíš čistou vodu, ale jsem rád, že tu prameny jsou,“ říká lékař reprezentace Ján Baťalík.

Podle útočníka Adama Nemce využívají fotbalisté spíš jiné vymoženosti lázeňského hotelu. Někdo má rád saunu, jiný si jde zaplavat.

Ve své době tam podobně odpočívali třeba členové královského rodu Bourbonů, kteří z kraje pochází, nebo Napoleon III., po kterém je tu pojmenovaná promenáda. Slováci mohou jen doufat, že ve své fotbalové bitvě s Němci dopadnou lépe, než francouzský císař v bitvě u Sedanu v roce 1870.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme