Socha Josefa Masopusta dostane nový míč a snad i kamerové zabezpečení

Nejlepší fotbalista československé éry stojí na pražské Julisce bez míče. Jde o bronzovou sochu Josefa Masopusta, kterou zatím neznámý pachatel poškodil tak, že z podstavce sebral bronzový míč. Vlastníkem sochy je klub přátel Josefa Masopusta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Masopust (uprostřed) pod vlastní podobiznou

Josef Masopust (uprostřed) pod vlastní podobiznou | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Pan Masopust byl překvapen a komentoval to slovy, že je mu líto lidí, kterým udělá takový čin radost,“ popisuje reakci bývalého vynikajícího fotbalisty výkonný ředitel neziskového spolku Petr Procházka.

Socha byla slavnostně odhalena v roce 2012 k padesátiletému výročí stříbrného chilského šampionátu. Teď bude muset proběhnout její první oprava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neznámý pachatel poškodil na Julisce sochu Josefa Masopusta. Ukradl bronzový míč a klub přátel Josefa Masopusta teď řeší opravení a zabezpeční sochy.

„Kontaktovali jsme člověka, který úzce spolupracoval s akademickým sochařem Josefem Nálepou, a už jsme dohodli, že vytvoříme nový odlitek a míč bude nahrazený novým míčem,“ prozradil další postup Petr Procházka.

Opravit takovou sochu, i když je odlitek k dispozici, určitě nebude zadarmo.

„Platíme všechno ze svých peněz, takže i v tomto případě to tak bude. Se mnou je výkonným zástupcem klubu Josefa Masopusta ještě Jiří Hora a podpoří nás také několik spolupracovníků. Takže se na tom budou podílet všichni kolegové ve sdružení,“ vysvětlil zajištění financí na opravu sochy Procházka.

I vzhledem k pravděpodobně nemalé investici do opravy se nabízí otázka zabezpečení sochy, aby se předešlo případnému dalšímu poškození.

„Určitě nad tím uvažujeme, ale je nutné se domluvit s městskou částí Prahy 6. Rádi bychom se dohodli na zřízení kamerového systému. Teď jsme nahlásili odcizení míče jako krádež a policie už dělá patřičné úkony,“ dodal Petr Procházka.

Jan Pokorný, Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme