Souhru týmu dopilujeme na soustřední v Rakousku, věří před blížcím se Eurem kouč Vrba

K úterní přípravě do Švédska odletí fotbaloví reprezentanti v neděli odpoledne s porážkou 0:1 se Skoty v zádech. První utkání roku 2016 ukázalo, jak těžká cesta ještě český tým čeká během necelých tří měsíců, které zbývají k vyladění formy pro mistrovství Evropy. Hlavní odpovědnost za to má trenér Pavel Vrba, který zjišťuje, že reprezentační angažmá může být v jistém ohledu i utrpením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Vrba během zápasu se Skotskem

Trenér Vrba během zápasu se Skotskem | Zdroj: ČTK

Od příchodu do služeb národního týmu vítá Pavel Vrba kalendářní jaro obzvlášť rád. Jeho trenérský biorytmus se od klubových časů v Plzni zásadně změnil, přibyl do něj zimní spánek, co se přímého kontaktu s praktickým koučováním týče, a Vrba je z těch, kteří to špatně snášejí.

„Přiznám se, že to pro mě nebylo moc příjemné období, radši jsem na hřišti. Radši jsem s hráči v kontaktu v tom smyslu, že spolu trénujeme a komunikujeme. Taková ta komunikace jenom přes telefon a televizi není úplně optimální, takže jsem rád, že to období končí. Teď toho bude mnohem víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přiznám se, že to pro mě nebylo moc příjemné období, radši jsem na hřišti, říká trenér reprezentace Pavel Vrba o čtyřech měsících bez možnosti koučovat

„Myslím si, že to poletí hodně rychle a že za chvilku budeme mít soustředění v Rakousku a pak mistrovství Evropy,“ těší se kouč národního týmu z posezení na střídačce, atmosféry v zaplněné šatně nebo vůně trávníku pod nohama tak jako při sobotním dopoledním tréninku na Strahově.

Zkrátka z toho, co mu v klubu chybělo maximálně měsíc, kdežto teď se mu pauza protáhla na čtyři měsíce a čtyři dny. Ale oproti prvnímu zimnímu spánku v reprezentační funkci Vrba ten letošní snášel přece jen lépe.

„Tím, že už je rozlosovaná skupina, tak jsme se mohli podívat do Paříže, abychom zajistili určité věci. Bylo to hodně pracovní. Samozřejmě jsem také viděl všechny zápasy soupeřů z naší skupiny, takže z tohoto pohledu mám přehled. Doufám, že se na to připravíme dobře, protože soupeři jsou silní,“ tvrdí Pavel Vrba.

Od stříbrného Eura uplyne 20 let. V Anglii na Uhrinovu partu vzpomínají dodnes

Číst článek

Poslední zprávy od skautů ani záběry z videozáznamů tohle Vrbovo přesvědčení zřejmě nezviklají. Španělé remizovali 1:1 v Itálii, Turci zdolali 2:1 Švédy a Chorvatsko porazilo 2:0 Izrael. Češi jsou tedy jediným týmem skupiny D červnového mistrovství Evropy, který v první várce jarních přípravných zápasů prohrál.

„Pokud se nevidíte čtyři měsíce a uděláte pět, šest, sedm změn, tak to nemůže hned klapat. Věřím tomu, že když potom budeme mít čas v Seefeldu, tak na té sehranosti zapracujeme,“ vyhlíží Pavel Vrba na soustředění v Rakousku koncem května.

Tam si díky každodennímu kontaktu s nominovanými hráči připomene svůj oblíbený rytmus práce ve stylu klubového trenéra.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme