Španělsko čeká derby Realu s Barcelonou, Suárez už může nastoupit

Fotbalisté Barcelony jsou největší pýchou Katalánska, Real Madrid je jako královský klub považován za symbol moci státu. Oba týmy se v sobotu utkají ve španělské lize a jedno z největších derby světa bude mít kvůli nedávno zrušenému referendu o nezávislosti Katalánska speciální náboj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do zápasu s Realem už bude moci nastoupit i Luis Suárez (vpravo)

Do zápasu s Realem už bude moci nastoupit i Luis Suárez (vpravo) | Zdroj: Reuters

Katalánské volání po nezávislosti se v posledních letech pokaždé více či méně objevilo i při El Clásicu a teď je tak hlasité, že při něm částečně zanikl i očekávaný návrat Luise Suáreze, kterému vypršel trest za kousnutí protihráče na mistrovství světa.

„Hrát poprvé za Barcelonu proti Realu bude opravdu jedinečné a krásné, vzhledem k jejich nevraživosti. Já si to užiju a udělám to nejlepší, co v dresu Barcelony dokážu, mám to ve svých rukou,“ uvědomuje si sedmadvacetiletý útočník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přes slavným derby mezi Realem Madrid a Barcelonou sleduje reporétr ČRo Martin Charvát

Barcelona dala jako jedna z prvních španělských institucí otevřeně najevo svou podporu nezávislosti Katalánska, vždyť hraje na katalánsky pojmenovaném stadionu Camp Nou a s vlajkou Katalánska v klubovém znaku.

Všechny barcelonské hvězdy jako Xavi, Iniesta nebo Fabregas odehrály už několik zápasů za neoficiálně uznaný tým Katalánska a osmdesát tisíc fanoušků na stadionu pravidelně vytváří při zápase červeno-žluté pruhy.

Celosvětově sledovaná bitva Barcelony s Realem je tou nejlepší příležitostí, kdy tyhle snahy ještě znásobit, ale na druhou stranu nemusí být svět příliš nervózní - tentokrát se bude hrát v Madridu.

„Neříkám, že vyhrajeme, ale také neříkám, že ne. Budeme hrát tak, jak to okolnosti dovolí. Tohle jsou přesně ty zápasy, kvůli kterým jednou chcete hrát za Barcelonu," zná svou motivaci Dani Alvés.

Pokud by se Katalánsko skutečně od Španělska oddělilo, ztratí Barcelona podle stávajících pravidel soutěže možnost hrát španělskou ligu a žádné další El Clásico už by se nemuselo odehrát.

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme