Sparta dobyla Řím. Po vítězství 3:0 na půdě Lazia postoupila do čtvrtfinále EL

Fotbalisté pražské Sparty se probojovali mezi nejlepších osm celků Evropské ligy. Po domácí remíze 1:1 zvládli osmifinálovou odvetu na stadionu římského Lazia, které přehráli 3:0. Už po dvanácti minutách vedli díky zásahům Bořka Dočkala a Ladislava Krejčího 2:0, konečnou podobu výsledku dal ještě před poločasovým hvizdem Lukáš Juliš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Sparty se radují z gólu na půdě Lazia Řím

Hráči Sparty se radují z gólu na půdě Lazia Řím | Zdroj: ČTK

Sami tušili, že v Itálii, kde v pohárech dosud nikdy nezvítězili, můžou jen překvapit. Ale nechtěli to zabalit. A nezabalili.

„Pokud chceme uspět, musíme dát branku. A asi ne jen jednu,“ říkal kouč sparťanských fotbalistů Zdeněk Ščasný po remíze 1:1 v úvodním osmifinálovém souboji Evropské ligy proti římskému Laziu.

A přesně jeho slovy se hráči v italské metropoli řídili. Už po dvanácti minutách totiž světelná tabule ukazovala na straně hostů dvojku, zatímco u Lazia stále svítila nula.

V 10. minutě odrazil Milan Biševac Zahustelův centr jen k Bořku Dočkalovi, jenž z hranice šestnáctky prudkou dělovkou poslal Pražany do vedení.

Krátce nato Lukáš Juliš, který v základní sestavě nahradil Davida Lafatu, vybojoval balon na pravém křídle, předložil ho do vápna Ladislavu Krejčímu a ten přesnou přízemní střelou na zadní tyč zvýšil na 2:0.

Zpočátku zápasu to však vypadalo, že Sparta bude mít na Olympijském stadionu v Římě problémy. Po čtrnácti sekundách totiž Costa daroval balon Antoniu Candrevovi, který z úhlu napálil brankáře Davida Bičíka.

Po dvou zásazích letenského celku se šance střídaly na jedné i druhé straně. Za tečí Marca Parola, který obstaral gól Lazia v Praze, se mohl Bičík jen ohlížet, proti ráně osamoceného Stefana Mauriho z penaltového puntíku a dalekonosném projektilu Candrevy už ale musel zakročit.

Zrovna tak zasahoval na druhé straně Federico Marchetti proti Dočkalově střele. A tentokrát byl úspěšný. Jenže minutu před poločasovým hvizdem inkasoval už potřetí.

Lukáš Juliš v pokutovém území dlouho nepřemýšlel a centr Martina Frýdka poslal z první za záda gólmana Lazia. Jednadvacetiletý útočník tak dal i při svém třetím startu v základní sestavě v Evropské lize branku.

Sparta v úvodním dějství vyškolila Lazio z produktivity. Z pěti střel totiž tři zapluly do sítě domácího výběru.

Po pauze se hra na Olympijském stadionu uklidnila. Římané se sice snažili do utkání vrátit, Bičík však veškeré jejich úsilí úspěšně mařil, a to včetně pokusu Mauriho z těsné blízkosti.

Hosté se tak mohli plně koncentrovat na to, aby v defenzivě neudělali zbytečnou chybu. Lazio totiž pro postup potřebovalo nastřílet čtyři branky.

Před vlastním publikem ale neskórovalo ani jednou, i když mělo dohromady třicet střel. Čtvrtfinále Evropské ligy si tak po výhře 3:0 zahraje Sparta. Soupeře pozná už v pátek ve 13 hodin, kdy ve švýcarském Nyonu startuje los.

Odvetné utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:

Lazio Řím - Sparta Praha 0:3 (0:3)
Branky: 10. Dočkal, 12. Krejčí, 44. Juliš. Rozhodčí: Buquet - Gringore, Debart (všichni Fr.). ŽK: Frýdek (Sparta). Diváci: 20 000. První zápas 1:1, postoupila Sparta.

Sestavy:

Lazio: Marchetti - Konko (67. Mauricio), Biševac, Hoedt, Lulič - Candreva, Biglia, Mauri (57. Felipe Anderson), Parolo, Keita - Klose (57. Matri). Trenér: Pioli.
Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Dočkal, Mareček, Vácha (69. Matějovský), Frýdek, Krejčí (82. Fatai) - Juliš (57. Konaté). Trenér: Ščasný.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme