Sparta i Neapol toužily po Lize mistrů. Na svá přání teď budou zapomínat v Evropské lize

Fotbalisté Sparty si ani letos Ligu mistrů nezahrají, po kolapsu se švédským Malmö na ně zbyla její chudší příbuzná. V dnešním prvním zápase základní skupiny to ale na hřišti nepocítí. Neapol je totiž soupeřem srovnatelným s těmi z Ligy mistrů. A stejně jako Sparta o účast v ní hrála, ale v kvalifikaci také neuspěla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V posledním utkání před čtvrtečním zápasem se Spartou prohrála Neapol s Chievem Verona (nahoře neapolský Cristian Maggio, dole padající Dejan Lazerevič)

V posledním utkání před čtvrtečním zápasem se Spartou prohrála Neapol s Chievem Verona (nahoře neapolský Cristian Maggio, dole padající Dejan Lazerevič) | Zdroj: ČTK

„Po sportovní stránce a bonusech to rozdíl je. My jsme ale rádi, že jsme v evropských pohárech zůstali a můžeme si Evropskou ligu zahrát. Chceme v ní být úspěšní a zápasy si užít,“ uvedl kapitán letenského týmu David Lafata.

Po loňském půstu, kdy nehráli evropské poháry vůbec, berou sparťané Evropskou ligu za svou a prestižně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schopnost zapomínat - polovina úspěchu, i to si mohou si říct fotbalisté Sparty a Neapole před vstupem do Evropské ligy

Na druhé straně to tak docela zvykem nebývalo, ale do tábora českého mistra z italských zdrojů záložníka Kamila Vacka dorazilo varování, že tentokrát pro Neapol nebude Evropská liga nezajímavá soutěž na druhé koleji.

„Čeká nás hodně těžký zápas. Neapol je teď pod obrovským tlakem fanoušků. Jestli v Itálii běžně upřednostňují domácí soutěž před Evropskou ligou, tak teď to tak určitě nebude. Neapol nastoupí jednoznačně v nejsilnější sestavě a bude chtít odčinit porážky, které teď utrpěla.“

Pod konec Vackovy výpovědi by se kouč Neapole Rafael Benítez podepsal, tlačený fanoušky do kouta si ovšem nepřipadá.

Naopak si pochvaluje, že i přes víkendovou domácí ligovou porážku s outsiderem z Verony zůstali příznivci jeho týmu pozitivně naladění a své mužstvo neodepsali, ale naopak vzali na milost.

V Neapoli bude hrát Sparta poprvé, i přesto tam Lavička a spol. potkají starého známého

Číst článek

A v utkání se Spartou si Benítez s křehkou náklonností přísných a vrtkavých Jižanů nechce zahrávat.

„Důležité je, že fanoušci pochopili situaci a vytrvali v podporování svého mužstvo, které sice prohrálo, ale bylo výrazně lepším týmem a předvedlo hodně snaživý výkon. Kdyby na nás lidi pískali, nikomu by to neprospělo a spousta fanoušků tohle pochopila,“ vysvětloval španělský kouč.

„Naším úkolem teď je tuhle důvěru odměnit v dalším zápase. Bude to proti Spartě - nejúspěšnějšímu klubu v dějinách českého fotbalu, který je zvyklý hrát zápasy na evropské scéně. Ale těším se, že nám diváci pomůžou a společně uspějeme,“ doplnil.

Stadion San Paolo vznikl v roce 1959, naposledy prošel renovací při MS 1990 | Foto: Michal Jurman

Ostatně Rafael Benítez nikoho nemusí dlouze přesvědčovat, že mu Evropská liga svědčí, vždyť ji předloni s Chelsea vyhrál. Jak se mu tuhle motivovanost povedlo přenést na hráče Neapole, kteří už se mohli vidět jednou nohou v mnohem zajímavější Lize mistrů, to můžete posoudit z našeho přímého přenosu.

Výkop je ve 21.05 a celý zápas uslyšíte, pokud naladíte Český rozhlas Sport na webu zpravy.rozhlas.cz nebo v mobilních aplikacích. Druhý poločas nabídneme i na Radiožurnálu.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme